Skatteverket ska granska handeln med kryptovalutor

Publicerad 2018-02-13 12:16

Skatt Skatteverket kommer i år rikta extra resurser på att granska den digitala ekonomin, bland annat av handel med kryptovalutor. Det avslöjade myndigheten på tisdagen.

På tisdagen berättade Skatteverket vilka områden myndigheten kommer att titta extra på i år. Det handlar bland annat om ökade insatser mot fusk inom folkbokföringen för att hindra felaktigt utnyttjande av välfärdssystemen.

Dessutom ska svartarbete och organiserad brottslighet motverkas med kontroller av personalliggare i nya branscher.

Skatteverket kommer också att titta extra på den digitala ekonomin. Många transaktioner kan vara helt lagliga men kontrolluppgifter rapporteras inte in, konstaterar Skatteverket. I år granskas särskilt handel med kryptovalutor. Skatteverket spårar även olaglig aktivitet på dolda delar av internet, ofta kallat Darknet.

– Skatteverket riktar kontroller mot avsiktligt fusk och brottslighet. Det är viktigt för att få in den skatt som riksdagen har bestämt och för att motverka fel hos andra myndigheter, till exempel vid utbetalningar. Det är avgörande att den stora majoritet som gör rätt för sig i samhället känner förtroende för skattesystemet och folkbokföringen, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket.