Skatter Den 1 februari höjer Skatteverket räntan på skattekontot vilket gynnar dem som betalat för mycket i skatt. Men det blir även dyrare att vänta med att betala in kvarskatten. 

Bakgrunden till höjningarna är att säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar blivit högre, enligt Skatteverket.

Intäktsräntan på skattekontot skruvas upp till 1,6875 procent. Men eftersom räntan är skattefri så motsvarar det en ränta på 2,41 procent på den ”vanliga” marknaden. 

Samtidigt blir det dyrare att vänta med att betala in kvarskatten. Den låga kostnadsräntan på kvarskatt och anstånd med skatt höjs från 2,50 till 3,75 procent. 

– Det här berör bland annat den som kommer att få kvarskatt över 30 000 kronor som får ränta redan från den 14 februari. För att undvika det går det att göra en extra inbetalning, säger Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket, i en kommentar.

Räntehöjningen påverkar också företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, tillägger myndigheten. 

”Den beräknade räntan på kvarskatt för den som fick sitt slutskattebesked i december ändras också om skatten betalas efter den 1 februari, eftersom den är beräknad på tidigare räntenivå”, skriver Skatteverket vidare.

Även den höga kostnadsräntan höjs till 18,75 från tidigare 17,5 procent. Det är räntan som tas ut för skuld som inte betald senast på förfallodagen. 

De ändrade räntesatserna gäller från och med den 1 februari. Senast myndigheten höjde räntorna var den 1 november 2022. 

Tabell: Räntesatserna på skattekontot. Källa: Skatteverket

  Räntesats från den 1 februari (%) Tidigare räntesats (%)
Intäktsränta 1,6875 1,125
Låg kostnadsränta 3,75 2,5
Hög kostnadsränta 18,75 17,5