Skatt Det är nu före årsskiftet du har störst möjlighet att påverka skatten i nästa års deklaration. I flera artiklar tipsar vi om hur du kan optimera din skatt. I dag handlar det om skatten på inkomster som lön och pension och avdrag kring dessa.

Skattefri arbetsinkomst

Studerar du eller har du av annan anledning endast tillfälliga arbetsinkomster under året kan du i år tjäna upp till 19 246 kr utan att du behöver betala någon skatt eller allmän pensionsavgift. Tjänar du 19 247 kr eller mer beräknas skatten på hela beloppet, inte bara den del som överstiger 19 246 kr.

Men det är ingen nackdel att tjäna mer. Jobbskatteavdraget gör att du endast betalar pensionsavgiften på 7 procent för en årsinkomst upp till 61 500 kr om din kommunalskatt är 32 kr. Den är ingen skatt utan en grundplåt till din framtida pension.

Övriga utgifter

I din deklaration får du göra avdrag för arbetsredskap, facklitteratur, jobbansökan och andra utgifter du haft som varit nödvändiga för ditt arbete och som din arbetsgivare inte bekostat. Men du får avdrag bara för den del av summan av sådana utgifter som överstiger 5 000 kr. Planera därför så att du gör inköpen vartannat år och var noga med att spara kvitton på dina inköp.

66 år eller äldre

Är du född 1952 eller tidigare har du extra låg skatt på lön och överskott av aktiv näringsverksamhet. Jobbskatteavdraget uppgår då till 20 procent av sådan inkomst upp till en inkomst på 100 000 kr. Däröver är avdraget 5 procent av inkomsten mellan 100 000 och 300 000 kr. Avdraget kan alltså uppgå till maximalt 30 000 kr. För arbetsinkomst som överstiger 600 000 kr sker en avtrappning av jobbskatteavdraget.

Har du inte redan kommit upp i en arbetsinkomst på minst 100 000 kr i år kan det vara skattemässigt fördelaktigt att jobba några timmar extra innan årsskiftet.

Hyresinkomster och tröghetsregeln

Har du flyttat från din villa eller bostadsrätt och hyr ut den till någon som inte är närstående uppfyller bostaden kraven för att räknas som näringsfastighet eller näringsbostadsrätt. Hyresinkomsten ska då beskattas enligt reglerna för näringsverksamhet med full marginalskatt och inte som kapitalinkomst. Men du har upp till tre år på dig att ta ställning till karaktärsbytet.

Det finns en tröghetsregel som innebär att om en privatbostad började hyras ut under 2016 behöver den inte beskattas som näringsfastighet eller näringsbostadsrätt förrän vid utgången av december 2018. Om uthyrningen upphör senast under december 2018 genom att bostaden säljs eller att du eller någon närstående flyttar in i bostaden, får hyran för 2018 beskattas i kapital. Men fortsätter uthyrningen även efter årsskiftet ska hyran för 2018 beskattas som näringsverksamhet

Rot- och ruttjänster

För att kunna utnyttja det preliminära skatteavdrag som gjorts på dina fakturor avseende rot- och  ruttjänster i nästa års deklaration krävs att du har betalat arbetet innan årsskiftet 2018. Arbetet du betalat för måste dessutom vara slutligt utfört senast den 31 januari 2019.

Räcker skatten?

Har du haft stora utgifter för rot- och ruttjänster under året utan att vara höginkomsttagare, bör du i god tid innan årsskiftet göra en preliminär skatteberäkning för att kontrollera att din skatt kommer att räcka till för att fullt utnyttja den skattereduktion dessa tjänster ger rätt till. Det gör du enklast med hjälp av skatteberäkningsprogrammet på Skatteverkets sajt.

Årets skattereduktion måste du utnyttja i nästa års deklaration. Räcker inte din skatt kommer mellanskillnaden mellan det avdrag på arbetskostnaden som gjorts på de fakturor du betalat och din skatt att resultera i en kvarskatt.

Betala fakturan senare

Om den beräknade skattereduktionen är större än din totala skatt under året kan en lösning vara att du gör en överenskommelse med leverantören att betala eventuellt kommande fakturor för arbetskostnaden först efter årsskiftet. Då flyttas din skattereduktion för dessa fakturor över till inkomstdeklarationen 2020.

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar