Sektor (Uppdaterad) Den norska regeringen vill beskatta de norska sjömatsbolagen hårdare vilket enligt analytiker kan ge tvåsiffriga nedgångar i vinsterna. Aktierna i sektorn störtdyker och drar med sig Oslobörsens huvudindex.

På onsdagsmorgonen meddelade den norska regeringen att man vill införa hårdare beskattning av energiproducenter och havsbruksbolag. Det handlar om den norska så kallade ”grunnrenteskatten” som är en slags egendomsskatt som tas ut av staten för det som kallas för knappa nationella naturresurser.

Sedan tidigare tas en ”grunnrenteskatt” ut för vattenkraft men förslaget som regeringen lade fram på onsdagsmorgonen innehåller bland annat en höjd skatt på vattenkraft och att en skatt också ska tas ut för landbaserad vindkraft.

Dessutom vill regeringen införa en ”grunnrenteskatt” vid produktion av lax, öring och regnbåge. Skatten, som ska tas ut av anledning att fiskodlarna nyttjar sig av en norsk naturresurs för verksamheten, ska uppgå till 40 procent från och med 2023 för volymer över 4.000-5.000 ton årligen, vilket höjer skattesatsen på lax till 62 procent. I nuläget rör det sig om ett förslag som ska godkännas av stortinget, Norges parlament.

En sådan skatt skulle enligt analyshuset Pareto reducera vinsterna med mellan 15 och 30 procent i sjömatsjättar som Mowi, Salmar, Grieg Seafood och Lerøy, rapporterar e24.no.

”Näringsfientlig straffskatt”

Det norska laxodlingsbolaget Salmar kallar den skattechock som tillkännagavs av Norges regeringen på onsdagsmorgonen för ”näringsfientlig”, framgår av ett pressmeddelande.

Vd Linda Aase kallar i en kommentar förslaget för ”en näringsfientlig straffskatt på havsbruksbolag som skapar värden och arbetstillfällen på Norges kust”.

”Skatten skulle ha betydande negativa konsekvenser för samtlig industri kopplad till havsbruket och tillhörande arbetstillfällen som skapas där”, säger Linda Aase.

Kraftiga kursras

Salmars aktie rasade med 27 procent på onsdagen, medan branschkollegor som Lerøy Seafood, Mowi och Grieg Seafood sjönk med 15-20 procent. Det färöiska Oslonoterade bolaget Bakkafrost handlades samtidigt upp med 1,5 procent.

Raset i den indextunga sjömatssektorn har också dragit med sig Oslobörsens huvudindex som vid lunchtid var ned 3,2 procent.