Aktie Byggföretaget Skanska anklagas för att ha ingått i en kartell med femton företag. Genom riggade anbud ska bolagen ha tagit ut överpriser motsvarande 43 miljarder kronor från det statliga brasilianska oljebolaget Petrobras. Skanska misstänks ha fått över 700 miljoner kronor för mycket i betalning från Petrobras. Det skriver Dagens industri. Men Skanska menar att informationen redan är känd. 

En federal åklagare i Brasilien lämnade på måndagen in en ansökan om stämning mot byggbolagen som ska ha ingått i kartellen mellan 1998 och 2014.

I stämningen till domstolen anklagas Skanska för att ha tagit ut överpriser i samband med bygget av en petrokemisk anläggning i Rio de Janeiro för Petrobras. Enligt åklagaren uppgick betalningen som Skanska fick till motsvarande 2,7 miljarder kronor i dagens penningvärde.

”Det har orsakat skador för Petrobras om 293,8 miljoner real (717 miljoner kronor), hävdar åklagaren i inlagan till domstolen, skriver Di.

Skanskas expansion till Latinamerika har varit en problemfylld resa och 2016 såldes divisionen i Peru och därmed var Skanska ute ur Latinamerika.

Skanska: Inget nytt

Den ansökan om stämning som en federal åklagare i Brasilien lämnade in på måndagen mot en kartell med 15 företag, varav Skanska är ett, innehåller ingen ny information.

Det säger Skanskas presschef Jacob Birkeland till Nyhetsbyrån Direkt.

”Det pågår ett antal processer kopplat till Petrobas- frågan som inte fått sitt slutliga avgörande. Det finns inget nytt i det som skrivits nu”, säger Jacob Birkeland.

Inte heller de belopp som nämns är ny information, enligt Skanska.

”Informationen är redan väl känd för dem som är intresserade av att följa frågan”, säger Jacob Birkeland.