Börsen Börsåret har inletts med en mycket stark återhämtning på världens börser. Sentimentet har lättat, men det har inte osäkerheten gjort. Risken är uppenbar för att 2019 blir ett skakigt börsår. Det skriver Skandias makroekonom Johan Lundqvist i Skandia Placeringsutsikter som precis har publicerats.

Johan Lundqvist uppmanar till försiktighet vid placeringar och att de bör föregås av en genomtänkt strategi baserad på hur stor risk du vill ta som investerare.

”En grundförutsättning för att börsåret 2019 ska sluta på plus är att den pågående avmattningen i världsekonomin bryts. Vi efterlyser därför tecken på stabilisering”, skriver han.

Marknadsläget har sällan varit så svårbedömt som det är just nu. Ett antal olika politiska risker är kopplade till världsekonomin och börsläget kan snabbt förändras beroende på risker som ligger framför oss, ibland ganska långt in i framtiden, menar Johan Lundqvist.

Svängig börs

Som exempel nämner han att marknadsräntan inte stiger när centralbanken höjer, utan långt tidigare när marknaden förväntar sig att centralbanken kommer att höja. På motsvarande sätt börjar aktiekurser anpassa sig flera månader innan förändringar i konjunkturen dyker upp i statistiken.

Just detta förhållande kan vara ett skäl till de senaste månadernas svängiga utveckling på börsen. Det kan ses som en signal om att placerarna har svårt att bilda sig en uppfattning om vart vi är på väg.

Tioårig uppgång

Om ett par veckor är det tio år sedan börserna vände upp efter den stora finanskrisen. Sedan dess har uppgången varit mycket stark, och i USA är den på väg att bli den längsta hittills, skriver Lundqvist.

När nu konjunkturen tappar fart och de penningpolitiska stimulanserna minskar blir påfrestningarna på aktiemarknaderna ”utmanande”.

”Ur vårt perspektiv innebär det att risken har ökat. Sparare bör därför vara beredda på att det kommer kunna svänga mycket på börserna även i år med såväl snabba nedgångar som tjurrusningar uppåt”, skriver Johan Lundqvist i Skandias Placeraren.

Tålamod krävs

Optimismen kan stå sig året ut, men då måste det komma tydliga tecken på att avmattningen i den globala ekonomin bryts och att tillväxten stabiliseras. Till det krävs att centralbankerna, inte minst Fed, behåller sitt tålamod. Feds räntehöjningar och indragning av likviditet är riskfaktorer för börsen.

Eftersom börserna föll mellan 15-20 procent från oktober till december ifjol har värderingarna på aktier sjunkit, och är nu på den lägsta nivån sedan 2013. Det är billigare än tidigare, men det är ”inte nödvändigtvis billigt”, enligt Placeraren. Samma värderingsnivå som kan vara attraktiv i början av en högkonjunktur, kan vara utmanande i slutet av samma högkonjunktur.

Så även om dagens aktievärderingar inte är höga i ett historiskt perspektiv, så ska de ses mot bakgrund av att vi av allt att döma har passerat konjunkturtoppen samtidigt som företagens vinster på många håll redan befinner sig på höga nivåer mätt som andel av BNP.

Riskspridning i fokus

Det är därför vi som investerare behöver tänka igenom hur stor risk vi vill ta. Det går inte att tänka bort att börserna kan falla upp till 20 procent igen, precis som de gjorde under hösten, trots att börsen nu lyft drygt 14 procent sedan botten i december.

”Riskspridning bör därför stå i fokus även 2019. För vår del går vi hellre miste om viss avkastning ifall 2019 blir ett bra börsår än riskerar stora förluster om börsen faller. Det är en försiktig strategi som inte passar alla sparare. Men oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen. Särskilt nu när vi går in på det elfte året efter finanskrisen”.

Krönika
Hernhag: Tillväxtfavoriter som är dyrare vanligt
Foto: istockphoto
Aktieråd
DI: Nedsida på 20 procent i investmentbolagetRekommenderar sälj av Bure
Fonder
Bolagen som Blecher är mest imponerad av
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem småbolag för långsiktiga
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
17 maj
Här är norska storbankens aktiefavoriter
Försäkring
Extrema prisskillnader på MC-försäkringarKan skilja tiotusentals kr mellan bolagen
Aktie
Thomas Cooks aktie kraschar efter nollad riktkursÄger bland annat Ving
Foto: istockphoto
Resor
"Ingen anledning till oro för Vings resenärer"Resegarantin gäller
Aktie
Stefan Persson fortsätter tanka H&M-aktier
Köptips
Köptips från Erik Penser
Analys
Analys: Positiv utdelningsöverraskning att vänta från SEB
Pension
Nu stoppas svenskars skattefria pensioner i Portugal
Bostad
Mäklarkedjan: Spekulanternas boprisförväntningar stiger
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i april
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
Rekordmånga klagar på finansbluffar"Varning för oväntade samtal"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Resebolagen
Tufft för resejättarnaFjolårets värmebölja minskade efterfrågan på vintersol
Foto: istockphoto
Kina
Stora utflöden från Kina
Foto: Erik Simander/TT
Analys
Fingerprint: UBS ser flera risker
Bostad
Analytiker: Bokunder borde oroa sig för bolag som Oscar Properties
Försäkring
Viktiga försäkringen som 400 000 svenskar saknar
Aktie
Norwegian lyfter på budspekulation
Insiders
Insiders som agerat efter rapporterna
Aktietips
Två heta köptipsOch en storbanksaktie du kan vänta med
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bank
Handelsbanken stänger i Baltikum
Notering
Ossdsign en lottsedel för risktagare
Foto: Vegard Grøtt/NTB/TT
Rutavdraget
Få begär rutavdrag för vitvarureparationer
Foto: istockphoto
Bopriser
Så tolkar du bostadsprisstatistiken"Mäklarstatistik mest relevant för bostadsköpare"