Börsen Börsåret har inletts med en mycket stark återhämtning på världens börser. Sentimentet har lättat, men det har inte osäkerheten gjort. Risken är uppenbar för att 2019 blir ett skakigt börsår. Det skriver Skandias makroekonom Johan Lundqvist i Skandia Placeringsutsikter som precis har publicerats.

Johan Lundqvist uppmanar till försiktighet vid placeringar och att de bör föregås av en genomtänkt strategi baserad på hur stor risk du vill ta som investerare.

”En grundförutsättning för att börsåret 2019 ska sluta på plus är att den pågående avmattningen i världsekonomin bryts. Vi efterlyser därför tecken på stabilisering”, skriver han.

Marknadsläget har sällan varit så svårbedömt som det är just nu. Ett antal olika politiska risker är kopplade till världsekonomin och börsläget kan snabbt förändras beroende på risker som ligger framför oss, ibland ganska långt in i framtiden, menar Johan Lundqvist.

Svängig börs

Som exempel nämner han att marknadsräntan inte stiger när centralbanken höjer, utan långt tidigare när marknaden förväntar sig att centralbanken kommer att höja. På motsvarande sätt börjar aktiekurser anpassa sig flera månader innan förändringar i konjunkturen dyker upp i statistiken.

Just detta förhållande kan vara ett skäl till de senaste månadernas svängiga utveckling på börsen. Det kan ses som en signal om att placerarna har svårt att bilda sig en uppfattning om vart vi är på väg.

Tioårig uppgång

Om ett par veckor är det tio år sedan börserna vände upp efter den stora finanskrisen. Sedan dess har uppgången varit mycket stark, och i USA är den på väg att bli den längsta hittills, skriver Lundqvist.

När nu konjunkturen tappar fart och de penningpolitiska stimulanserna minskar blir påfrestningarna på aktiemarknaderna ”utmanande”.

”Ur vårt perspektiv innebär det att risken har ökat. Sparare bör därför vara beredda på att det kommer kunna svänga mycket på börserna även i år med såväl snabba nedgångar som tjurrusningar uppåt”, skriver Johan Lundqvist i Skandias Placeraren.

Tålamod krävs

Optimismen kan stå sig året ut, men då måste det komma tydliga tecken på att avmattningen i den globala ekonomin bryts och att tillväxten stabiliseras. Till det krävs att centralbankerna, inte minst Fed, behåller sitt tålamod. Feds räntehöjningar och indragning av likviditet är riskfaktorer för börsen.

Eftersom börserna föll mellan 15-20 procent från oktober till december ifjol har värderingarna på aktier sjunkit, och är nu på den lägsta nivån sedan 2013. Det är billigare än tidigare, men det är ”inte nödvändigtvis billigt”, enligt Placeraren. Samma värderingsnivå som kan vara attraktiv i början av en högkonjunktur, kan vara utmanande i slutet av samma högkonjunktur.

Så även om dagens aktievärderingar inte är höga i ett historiskt perspektiv, så ska de ses mot bakgrund av att vi av allt att döma har passerat konjunkturtoppen samtidigt som företagens vinster på många håll redan befinner sig på höga nivåer mätt som andel av BNP.

Riskspridning i fokus

Det är därför vi som investerare behöver tänka igenom hur stor risk vi vill ta. Det går inte att tänka bort att börserna kan falla upp till 20 procent igen, precis som de gjorde under hösten, trots att börsen nu lyft drygt 14 procent sedan botten i december.

”Riskspridning bör därför stå i fokus även 2019. För vår del går vi hellre miste om viss avkastning ifall 2019 blir ett bra börsår än riskerar stora förluster om börsen faller. Det är en försiktig strategi som inte passar alla sparare. Men oavsett den egna attityden till risk bör långsiktighet prägla portföljen. Särskilt nu när vi går in på det elfte året efter finanskrisen”.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Betala
Bästa korten på utlandsresan
Börsen
Blytung fredag på börsen
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda nedgångar på Wall Street
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Swedbank
Ministern underkänner Swedbanks utredning
Penningtvätt
Browder sågar Swedbankrapporten
Aktie
Nokia tappar stort på uppgifter om dataläcka
Swedbank
Credit Suisse: Inga nya besked från Swedbank
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
22/3
Trading Direkt: Swedbankgranskningen och dagens vinnare
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Penningtvätt
Bonnesen: Olyckligt svar i höstas
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Swedbankhärvan
Fortsatt förtroende för Bonnesen efter granskningsrapportSka göra djupare analys av penningtvättsfrågan
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Swedbank
Swedbank-granskningen: Avslutade kundrelationer kan inte styrkas
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Försvarsmakten varnar för Telia-försäljning
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
Aktietips
Tre heta köptips
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar
Notering
Hernhag: Därför ska du teckna Teqnion