Valet Det blir sannolikt Joe Biden som blir USA:s nästa president, när all juridisk inblandning är avklarad. Även om valet ”stjäl all uppmärksamhet just nu” finns det ingen anledning till att överdriva den amerikanska presidentens betydelse för börshumöret på sikt, anser Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia.

Om Biden blir näste president kommer det fortfarande att finnas en maktdelning, då Republikanerna tycks behålla majoriteten i senaten. Och börsen har ”gillat” hur det har sett ut.

Det blir ingen ”blå våg”, som ett totalt maktövertagande av Demokraterna har kallats. Men valet har satt igång ett ordentligt rally på Wall Street, trots det oklara läget. Reaktionen kan liknas vid ”ett glädjeskutt”, skriver Johan Lundqvist på Skandias hemsida.

Det ser lite egendomligt ut vid en första anblick, anser han, eftersom en splittrad kongress innebär att att möjligheterna minskar att få fram ett offensivt stimulanspaket. Det betyder inte, enligt Lundqvist, att det inte blir någonting alls.

”Utsikter om mer återhållsam finanspolitik ökar även förväntningarna på att centralbanken ska trappa upp sina åtgärder, vilket utgör viktigt bränsle till marknaderna. Dessutom ses republikanerna i senaten som en garant för att de skattehöjningar som Joe Biden aviserade i sin kampanj inte blir av. Kombinationen ett mindre stimulanspaket, men bibehållna, låga skatter uppskattas av börsen”, skriver Johan Lundqvist.

Det finns två osäkerheter i läget just nu, menar han, dels hur strategin kring pandemin ska se ut framöver, dels ekonomin. Mer än 10 miljoner amerikaner har blivit arbetslösa i år och behovet av ekonomiskt stöd är stort.

Trots att valet är över finns dessa två osäkerheter kvar, och de är lika stora som de var för några dagar sedan, anser Johan Lundqvist.