Placeringar Återhämtningen på börsen har varit ”enastående”. Sedan botten i mars har ett globalt börsindex bara på några veckor stigit 25 procent. Det är en rationell uppgång, anser Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia, som konstaterar att krisen ”redan är historia”.

Smittspridningen avtar i många regioner, men ännu annonseras fortsatt mycket stora stimulanser som i sig håller börshumöret uppe, skriver han i en artikel på Skandias hemsida.

Återhämtningen under senare veckor har varit enastående, och ett globalt börsindex har stigit omkring 25 procent sedan botten i mars. Trots att uppgången ”kan tyckas överilad” är den på sätt och vis rationell, menar han. Samtidigt är fallgroparna många och de kan bli riktigt djupa.

Påverkar inte sentimentet

I artikeln ”Ljuset i tunneln, eller?” beskriver Johan Lundqist hur den pågående dramatiska nedgången är unik världsekonomin. Trots att samhällsekonomin är nattsvart i ett globalt perspektiv, verkar det inte påverka sentimentet på börserna.

”Investerare blickar framåt och räknar med ett snabbt tillfrisknande för världsekonomin med start redan om några månader”, skriver han.

Lundqvist skriver att hans bild får stöd av många prognoser som räknar med en kraftfull rekyl för tillväxten nästa år. ”Om börsen ligger något halvår före utvecklingen i den reala ekonomin, så är det nu den ska stiga”, menar han.

Få alternativ

Alternativen är inte många, då räntorna fortfarande befinner sig nära nollstrecket, vilket innebär att vi inte ska förvänta oss någon särskild avkastning på obligationer.

Det här mönstret är inte heller unikt, eftersom aktiemarknaden låg före utvecklingen i ekonomin även under finanskrisen för drygt tio år sedan.

En felkälla just nu kan vara prognoserna. De är positiva samtidigt som smittspridningen minskar, men ingen vet om pandemin verkligen är på väg att besegras.

”Det har krävts enorma restriktioner för att få ned smittan. Vad som händer när vi lyfter restriktionerna vet ingen”, skriver han.

”Rationellt och motiverat”

En felkälla kan vara de prognoser som räknar med en kraftfull ekonomisk rekyl i höst och nästa år. De förutsätter att restriktioner och social distansering inte sätter käppar i hjulet.

Och det är den största risken för börsen, att bakslag i arbetet med smittbekämpningen leder till nya nedstängningar, som då kommer att förlänga den ekonomiska krisen.

Även börsens oerhört snabba stigning de senaste veckorna är både rationell och motiverad går det inte att komma ifrån att så kan vi inte komma ifrån att förväntningarna är mycket höga. Storleken på de nuvarande stimulanserna gör att börsen kan övervintra till dess att konjunkturen tar fart, förutsatt att det inte dröjer för länge.

Vi är inne i den djupaste lågkonjunkturen på många decennier vilket innebär en risk för att återhämtningen fördröjs. Därför måste spararnata höjd för nya sättningar på börsen under de kommande månaderna.

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser