Pensionsbolaget har under veckan publicerat uppdaterade placeringsutsikter för aktiemarknaderna runt om i världen.
Bland annat slår Skandia fast att Stockholmsbörsen är ”fortsatt långsiktigt attraktiv efter vinterrallyt”. Men rusningen på över 20 procent sedan bottennoteringen i september gör att risken för bakslag har ökat, konstaterar pensionsbolaget.
”Kortsiktigt bör man därför inte utgå ifrån att Stockholmsbörsen ska fortsätta att överprestera”, skriver Skandias allokeringschef Maria Qundos i placeringsutsikten.
Dagens köptillfälle är inte ”fullt lika övertygande” som för ett halvår sedan, men penionsbolaget anser trots det att den långsiktiga potentialen motiverar en ”stor andel svenska aktier i portföljen inför de kommande åren”.
”Det är således inte ‘för sent’ att öka i Sverigefonder. Samtidigt bör andelen inte vara för hög. För den som passade på att öka innehavet i höstas, och därmed har en stor andel svenska aktier i portföljen, kan det snarare vara lämpligt att behålla sitt innehav, inte öka det ytterligare”, fortsätter allokeringschefen Maria Qundos i placeringsutsikten.
Trots att konjunkturen försvagas är alltså Skandia optimistiska kring utsikterna för svenska aktier. Maria Qundos poängterar att aktiemarknaden tenderar att vända upp långt innan konjunkturen gör det och vid sådana tillfällen brukar Stockholmsbörsen och den svenska kronan utvecklas starkt.
”Det ger ytterligare fördel för svenska aktier, eftersom en starkare krona kommer att tynga avkastningen i utländska aktiefonder. Därutöver har vi en positiv syn på de svenska bolagen, med sin globala exponering och långa erfarenhet av att ligga i framkant”, fortsätter allokeringschefen.
Utanför Sverige har amerikanska aktier fortfarande en ”given plats” i portföljen, enligt pensionsbolaget som dock flaggar för att en ”viss försiktighet är befogad”.
”Framför allt handlar det om att USA inte bör utgöra för stor del av innehavet. Därför kan det vara värt att påminna om att den som äger en global aktiefond, indirekt får en stor exponering mot USA-börserna och den amerikanska dollarn”, skriver Maria Qundos.
Samtidigt innebär den kinesiska regimens helomvändning i hanteringen av coronapandemin, landet häver nu tidigare restriktioner och öppnar upp, att ett större orosmoln vad gäller den asiatiska marknaden undanröjts, enligt Skandia.
”Vi är därför mer positiva till Asien nu än under de två senaste åren. Här bör det även understrykas att vid sidan av Kina så ger Asienfonder också exponering mot flera andra asiatiska börser som bidrar med intressanta inslag i portföljen”, skriver Maria Qundos.