Placera Genom att utgå från vinsttillväxt, värderingar och trender har Skandia i Placeringsutsikter rankat världens aktiemarknader med högst långsiktig potential. Bästa potentialen på sikt har Sverige.

Målet har varit att identifiera vilka marknader som har den bästa långsiktiga avkastningspotentialen sett till de förutsättningar som råder just nu.

”Resultatet är en bedömning av vilka marknader vi anser bör ha över-, under- eller neutral vikt i en långsiktig portfölj. Våra rekommendationer sträcker sig över en konjunkturcykel, men kan komma att förändras kortsiktigt på grund av ändrade förutsättningar vad gäller såväl kvantitativa som kvalitativa faktorer”, skriver Skandias båda makroekonomer Johan Lundqvist och Seyran Naib i Placeringsutsikter. Båda arbetar normalt med konjunktur- och placeringsbedömningar. 

Sverige är fortfarande en attraktiv aktiemarknad och Skandia behåller sin positiva syn på den svenska börsen.

”Som långsiktig investering har svenska aktier gett hög avkastning och med utsikter om en påtaglig konjunkturförstärkning i år, som förhoppningsvis håller i sig även på sikt, är den cykliska Stockholmsbörsen välpositionerad”, blir omdömet.

”Trubbigt verktyg”

Skillnader i värdering mellan aktiemarknader är ett ”trubbigt” verktyg när den framtida potentialen ska bedömas. Jämfört med Europa har den svenska börsen i snitt legat över ett europeiskt aktieindex under de senaste 15 åren. Och svenska aktier brukar vara dyrare än europeiska, men just nus är de dyrare än vanligt.

Ett svenskt börsindex har stigit cirka 325 procent sedan 2009, medan ett Europa-index under samma period vara ökat 180 procent, är en av motiveringarna.

”Vi anser att de svenska bolagen har en bevisad förmåga att växa sina verksamheter och vinster samtidigt som de är duktiga på att hålla uppe lönsamheten. Det tenderar att gynna aktieägarna över tid. Här har vi tilltro till att svenska börsföretag ska fortsätta utvecklas väl också i framtiden”, lyder den fortsatta motiveringen till att Skandia behåller sin positiva långsiktiga syn på svenska aktier.

Det ljusnar för Europa

Det gick trögt på de europeiska börserna under 2020, hårt drabbade av pandemin som länderna var. Nedgångarna i BNP var större än i USA, Japan och Sverige.

Men framtiden ser ljusare ut efter vändningen som kom efter de första positiva vaccinbeskeden i november. Sedan dess har utvecklingen på Europabörserna varit bättre än i USA.

”Det finns alltså hyggliga förutsättningar för europeiska aktier när vi blickar framåt. Vi behåller dock neutral vikt i Europa även den här gången, skriver de båda makroekonomerna”.

USA

Ifjol handlade allting om ”amerikansk teknik versus allting annat”. Digitaliseringen fortsätter även efter att pandemin klingat av, så många vill äga teknikaktier.

”Men långsiktiga investerare behöver fråga sig i vilken takt dessa bolag kan fortsätta växa i framtiden med tanke på deras höga värderingar”, skriver Seyran Naib och Johan Lundqvist.

Det som däremot talar för USA-börsen är de nyligen beslutade finanspolitiska stimulanserna. På sikt har Skandia dock svårt med att motivera varför en av världens högst värderade aktiemarknader ska fortsätta prestera bättre än snittet, och väljer därför att behålla neutral vikt.

Japan och Pacific

I senaste upplagan av Placeringsutsikter valde Skandia att ändra sin syn på japanska aktier, från övervikt till neutral. Den synen behålls även den här gången.

Aktiemarknaden i Japan ligger för tillfället på sin högsta nivå sedan början av 1990-talet,  men argumenten för Japan är inte lika övertygande på sikt, trots i grund och botten välskötta japanska bolag.

”Redan innan pandemin var tillväxten dämpad och trots redan låga förväntningar har ekonomin haft svårt att övertyga.”

Urstark börstrend i Asien

Börsutvecklingen i Asien var stark under 2020 och marknaden drev börsuppgången bland tillväxtmarknader. Sedan förra årsskiftet har regionen haft den högsta avkastningen bland de sju regionerna i svensk valuta räknat. Det är framför allt  Kina, Sydkorea och Taiwan som utmärker sig positivt – både inom Asien och inom gruppen tillväxtmarknader. Dessa länder har även utvecklats bättre än de flesta andra marknader under inledningen av 2021.

”Hittills i år har ett brett Kina-index stigit 22 procent i svenska kronor, vilket kan jämföras med USA som har gått upp 8 procent. Anledningarna till börsoptimismen är flera. En grundläggande förklaring är att många asiatiska länder har klarat pandemin relativt väl. Dessutom är flera av de stora bolagen på de asiatiska börserna sådana som har varit relativa vinnare under pandemin,” blir motiveringen.

”Asiatiska tveksamheter”

Argumentationen är att börstrenden är urstark och flera av bolagen ligger rätt i tid. 

Men det finns tveksamheter. Den stora frågan är om intresset för de stora asiatiska börsjättarna håller i sig på längre sikt, efter pandemin.?

”Även om vi i grund och botten har en fortsatt positiv långsiktig syn på Asien så anser vi att senaste årets börsoptimism och höga värderingar manar till viss försiktighet. Vi väljer därför att behålla neutral”.

Bostad
SBAB: Prisuppgången på lägenheter mattas avMen villapriserna fortsätter rusa
Foto: Shutterstock
Placera
Asiens bästa marknader i årHalvledarbristen lyfter Taiwan-börsen
Aktier
Månadens bästa och sämsta aktier
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos svenska portföljOch tre som åker ut
Foto: AP/TT
Wall Street
Positiv stängning i New YorkS&P 500 på rekordnivå
Börsen
Veckoavslut i påsk-dur
Foto: Nordnet
Pension
Nu har "Flytträttsklockan" slutat ticka3,6 miljarder betalades i avgifter medan klockan gick
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklare spår fortsatt "småhus-boom" i vår
Bostad
Hemnet: Rekordmånga bostadsförsäljningar i marsInga tecken på avmattning
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Vattenfall: Lågt elpris i väntan på vårfloden"Snöbrist pressar upp elpriset när vårfloden minskar"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är skärtorsdagens aktierekar
Analys
Dubbla köprekar för CintUnik position och högre marginaler i sikte
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson stämt för fem patentintrång
Analys
Swedencare: Pareto höjer riktkursen efter förvärv"Värdeskapande för bolaget"
Aktieportfoljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden: Höjda företagsskatter ska finansiera infrastruktursatsningar
Börsen
FI inleder undersökning mot NordnetGäller blankning i Moment Group
Foto: istockphoto
Aktier
Mest köpta och sålda aktierna i mars
Sektor
Blackrock: Därför gillar vi fortfarande tech-aktierKöpläge om sektorn faller ytterligare
Analys
DNB: 2021 ser ut att bli starkt år för SSAB
Sektor
Vätgassektorn fortsätter stiga efter Barclays analys
Aktie
UBS dyker upp som blankare i Kambi
USA
USA: Skattehöjningar betalar Bidens infrastrukturpaketHöjer bolagsskatten till 28 procent
Börsen
Kina överväger ny börs för att locka utlandsnoterade bolag