2021 Trots att börserna stigit sedan i våras finns det mycket som talar för att uppgången fortsätter nästa år. Den största potentialen finns hos cykliska aktiemarknader som Sverige och övriga Europa, samt för tillväxtmarknaderna, anser Johann Guggi, allokeringschef, Handelsbanken Fonder.

Börserna i världen har fortsatt uppåt trots pandemin. Skälet är i huvudsak den snabba utvecklingen av covid-19-vaccin, skriver Johann Guggi på Handelsbanken Marknadsinformations hemsida.

Sedan den 1 november har till exempel aktier i Sverige och Europa gett bäst avkastning, mätt i svenska kronor, och kronan har stärkts mot den amerikanska dollarn vilket tyngt avkastningen på utländska innehav. Men det finns varningssignaler, anser Guggi.

”Gradvis återgång”

”Den globala ekonomin måste gradvis återgå till att skapa tillväxt utan hjälp från enorma stimulanspaket. Därför blir det under nästa år viktigt att investeringar och privat konsumtion kan ta över som drivkraft för den ekonomiska återhämtningen för att aktiemarknaden ska fortsätta stiga”, skriver han.

Den största utmaningen är om räntorna stiger snabbt och för mycket, med den modifieringen att det beror på varför räntorna stiger.

”Stiger räntorna för att den ekonomiska tillväxten ökar eller på grund av högre inflationsförväntningar? Vi ser inflationsrisken som balanserad. Det finns fortfarande en stor andel lediga resurser i spåren av virusets framfart. Vi följer därför räntenivåerna i främst USA med vaksamhet”, skriver Johann Guggi.

”Tidig återhämtningsfas”

Huvudspåret i resonemanget är ändå att den globala tillväxten återhämtar sig från pandemin i takt med att allt fler vaccineras och restriktionerna i världen successivt avvecklas. Samtidigt befinner vi oss i en ”tidig återhämtningsfas”, men de ekonomiska aktiviteterna och det uppdämda konsumtionsbehovet talar till aktiemarknadernas fördel.

”I takt med att världsekonomin återhämtar sig bedömer vi att bolagen kommer att kunna behålla, eller till och med öka, sina vinstmarginaler. Det gör att vinstförväntningarna för kommande år lär fortsätta revideras upp” skriver Johann Guggi.

Börsen har dock redan i viss utsträckning prisat in en positiv ekonomisk utveckling, och de mycket stora ekonomiska stimulanserna har drivit aktiemarknaden under året, och den globala ekonomin måste återgå till att skapa tillväxt ”utan hjälp från enorma stimulanspaket”.

”USA gynnas minst”

Därför blir det under nästa år viktigt att investeringar och privat konsumtion kan ta över som drivkraft för den ekonomiska återhämtningen för att aktiemarknaden ska fortsätta stiga, anser Johann Guggi.

När det gäller allokeringen föredrar Handelsbanken aktier före ränteplaceringar och inom aktier är cykliska bolagen mest intressanta. Sverige och Europa föredras före USA där Handelsbanken minskat innehaven. Synen på japanska aktier är neutral.

”Vår bedömning är att andra aktiemarknader än USA gynnas mer av en global återhämtning. Vi har därför valt att minska exponeringen på den amerikanska börsen”, skriver Johann Guggi

Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Börsen
Uppåt på munter börs
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandvik lämnar extrautdelningVinsten högre än väntat
Rapport
Högre vinst än väntat för Avanza
Asien
Uppåt på Asiens börser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux: Stark ökning av vitvaruleveranser i USA
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Nya börsrekord efter Bidens tillträde
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december
Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"
Rapporter
Nu drar rapportperioden igångHär är alla datum
Foto: istock
Kryptovaluta
Trängsel i bitcoin oroar förvaltare
Sektor
Storbankerna formaliserar polissamarbetet mot penningtvätt