Placera Många delar oron över vad som sker på börsen. Är du en av dem som är rädd för ett rejält börsfall, samtidigt som du är rädd för att lämna aktiemarknaden? Handelsbanken tipsar i senaste utgåvan av Fokus Placeringar om tio aktier ”att sova lugnare med”.

Var hör då dessa ”räddande” aktier hemma? Enligt Handelsbanken finns de bland storbankerna, dagligvaruproducenterna, telekomoperatörerna samt investment- och fastighetsbolagen.

Rådet är att köpa ”mer motståndskraftiga aktier med lägre risk”, enligt Peter Engstedt, placeringsstrateg på Handelsbanken. I en artikel i Handelsbankens senaste utgåva av ”Fokus Placeringar” resonerar han kring detta och konstaterar samtidigt att efter börsens störtdyk i mars för drygt ett och ett halvt år sedan så har börsen ”faktiskt fördubblats”.

Tre kriterier

Engstedt har listat tio olika aktier som ”borde klara sig förhållandevis väl vid en generell börsnedgång”. Det fina med listan är, enligt Engstedt, att dessa aktier bör klara sig bra även om börsen gör det oväntade och fortsätter uppåt.

Denna typ av ”stabila” aktier ska uppfylla tre kriterier, enligt Handelsbanken. De två första är volatiliteten som ska vara låg, och direktavkastningen som ska vara hög, alternativt åtminstone stabil.

Det tredje kriteriet är att någon av Handelsbankens aktieanalytiker ska ha utfärdat en positiv rekommendation för aktien, det vill säga antingen ”Köp”, eller åtminstone ”Behåll”.

Bland bolagen på listan märks bland andra Astra Zeneca, Axfood, Essity, ABB, Assa Abloy och Holmen.

”Stabil utdelning signalerar lägre risk”

Den relativt höga direktavkastningen Som Engstedt vill se signalerar stabilitet och Handelsbankens krav är därför en direktavkastning på ”minst 2,5 procent för 2021-22 men gärna uppåt 4,5 procent”.

Just den stabila utdelningen avspeglar att aktien har lägre risk, och att både intjäningen och balansräkningen också är i balans.

Tabell: Handelsbankens lista med tio aktier ”att sova lugnare med” och prognoser för direktavkastningen 2021 och 2022:

Aktie DA 2021p DA2022p
Astra Zeneca 2,5 2,6
Axfood 3,1 3,2
Cloetta 4,0 4,4
Essity 2,4 2,6
Industrivärden 2,5 2,6
NCC 4,1 4,9
Skanska 3,8 3,9
Swedbank 7,0 5,3
Tele2 6,4 6,4
Telia 5,8 6,0
Källa: Fokus Placeringar, dec 2021