Under 2022 steg priserna på skogsmark realt med drygt 1 procent jämfört med 2021.
”Detta visar onekligen på att, trots stigande räntor och allt mörkare konjunkturella trender, har skogsmark varit ett gott skydd mot inflation också under ett turbulent år som 2022”, skriver Handelsbanken.
Banken pekar särskilt på att statistiken visar på en prisökning i norra Sverige med nästan 7 procent realt ”vilket uppenbarligen visar att investerarna tycker affärsmöjligheterna i norr är betydligt bättre och att prisskillnaderna blivit för stora i jämförelse med resten av landet”.
”Trots ett starkt fjolår i ryggen med nationellt ökade priser på skogsmark finns fortfarande stora regionala skillnader mellan norra och södra Sverige. Vi ser att priserna på skogsmark på lång sikt kommer att stiga i hela landet, även om vi under 2023 inte kan förvänta oss en prisökning i reala termer”, säger Jesper Forsman, segmentsansvarig skog på Handelsbanken i en kommentar.
En genomsnittlig skogskubikmeter går nu för 385 kronor i norr, medan den värderas till 560 kronor i mellersta Sverige och 911 kronor i söder.
När det gäller sågverk noterade Handelsbanken att samtliga utom en av de sågverksdivisioner som följs av banken noterade förluster på rörelseresultatnivå i fjärde kvartalet i fjol.
”Vi förväntar oss att den dåliga lönsamheten håller i sig för det första halvåret i år”, skriver Handelsbanken.
Även om exportpriset på sågade trävaror har kommit upp något i början av året räknar banken med att en större prisuppgång kommer först i samband med en förbättrad konjunktur.
Svensk sågverksindustri står sig däremot bra i konkurrensen med framför allt Kontinentaleuropa, som ser ut att ha de största utmaningarna gällande tillgång till sågtimmer i framtiden.