Analys (Uppdaterad) Både Handelsbanken och Carnegie har höjt riktkurserna för Swedish Match efter förrra veckans rapport. Det är framförallt den tobaksfria nikotinprodukt Zyn som imponerar på analytikerna.

Handelsbanken höjer riktkursen till 620 kronor, från tidigare 600, efter snusbolagets delårsrapport på fredagen där aktien stängde vid 454:50 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

”Zyns volymer slog förväntningarna och växte 280 procent, vilket understryker att tillväxten verkar opåverkad av BAT:s intåg på marknaden (med sin nikotinprodukt Velo). Dessutom, eftersom tillväxten fortsätter att med råge kompensera bolagets svaga marknadsandelstrender i Sverige och Norge, är vi fortsatt bekväma med vår prognos om en tvåsiffrig ökning av vinsten per aktie”, skriver banken i en analysuppdatering.

Handelsbanken konstaterar att Zyn-leveranserna i USA under det tredje kvartalet uppgick till 13,5 miljoner dosor, vilket motsvarar 20 procent av bolagets nordiska snusvolym på 68,5 miljoner dosor i kvartalet.

”Med nuvarande kvartalskapacitet på mer än 18 miljoner Zyn-dosor bedömer vi att Zyns tresiffriga volymtillväxt kan hålla i sig i ytterligare tre-fyra kvartal”, skriver banken.

Handelsbanken har höjt sina estimat för Swedish Match vinst per aktie med 3-4 procent för åren 2019-2021.

På kortare sikt hoppas Handelsbanken på klarhet i frågan om FDA:s förbud mot smaksatta cigarrer. Bankens estimat inkluderar att ett kommande förbud skulle få full effekt 2021 och då dra ned rörelsevinsten för det affärsområde där cigarrerna ligger med 16 procent jämfört med 2019.

”Vi fortsätter även att förvänta oss en extra utdelning på 20 kronor per aktie under 2020”, skriver banken.

Carnegie gillar också Zyn

Swedish Match framgångar med Zyn gör att potentialen för den tobaksfria nikotinprodukten nu starkt överträffar risken med ett förbud mot smaksatta cigarrer i USA, skriver Carnegie i en analysuppdatering på måndagen. Som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat tidigare har Carnegie höjt riktkursen för Swedish Match till 500 kronor (470) och upprepat sin köprekommendation.

Swedish Match rapport på fredagen överträffade såväl marknadens konsensus som Carnegies estimat.

”Zyn verkar ha varit den främsta försäljnings- och resultatdrivkraften och enligt våra estimat står Zyn nu för mer än 10 procent av Swedish Match vinst, mindre än fyra år efter lanseringen”, skriver investmentbanken.

Carnegie har höjt sina vinstestimat för Swedish Match med 5 procent för 2019 samtidigt som estimaten för 2020-2021 är relativt oförändrade. Ett besked om förbud mot smaksatta cigarrer i USA kan enligt Carnegie komma när som helst, börja gälla från mitten av nästa år, och leda till en volymminskning på 30 procent samt ett resultattapp på 5 procent.

”Men det kompenseras fullt ut av våra höjda estimat för Zyn”, heter det i analysen.

När förbudet mot smaksatta cigarrer kommer kan den initiala reaktionen i Swedish Match aktie bli rejält negativ, resonerar Carnegie men tillägger att beskedet är diskonterat i aktiekursen sedan länge och att en kursdipp därför kan ge ett köpläge.