Fonder Handelsbanken Fonder har under 2018 gjort förändringar i sitt fonderbjudande och erbjuder sparprodukter med särskilda hållbarhetskriterier under samlingsnamnet Criteria. Dessa fonder får inte äga betting-relaterat och kan vara en anledning till att Handelsbanken Fonder under detta år, och i augusti, kraftigt minskat sina bettingrelaterade innehav.

”Bettingsektorn samt sådant som alkohol, tobak, pornografi och krigsmaterial får inte ingå i sådana fonder. Sedan har vi andra fonder som får äga exempelvis betting-relaterat. Då försöker dessa fonder påverka bolagen att ta ansvar för sina kunder genom dialog, om bolag inte är villiga att genomföra sådant arbete så skulle det kunna vara en grund till att sälja av”, säger Magdalena Alveskog, ställföreträdande vd på Handelsbanken Fonder, till Nyhetsbyrån Direkt.

Ägardatatjänsten Holdings har uppdaterat ägarlistor per utgången av augusti och konstaterar i en tweet att SHB Fonder under augusti sammantaget kraftigt minskat sin exponering mot betting.

Fondaktören har sålt aktier i Evolution Gaming, Better Collective, Raketech och Catena Media samt helt klivit ur Leo Vegas, Mr Green, Net Ent, Aspire Global och Gaming Innovation Group under månaden.

”Bettingsektorn i sig står också inför strukturella förändringar, till exempel regleringar och förvaltarnas bedömning av utvecklingspotential framöver har försvagats. Ur såväl sektors- som bolagsspecifika perspektiv kan det också vara anledningar till att de av våra fonder som får äga sådana aktier har sålt”, fortsätter Magdalena Alveskog.