Christina Nyman är något konfunderad över kronans utveckling och säger i Handelsbankens marknadsbrev Makrosvepet, att ”det är mycket vi inte förstår om kronan”.
Däremot ser hon ett skäl till kronans svaghet i Riksbankens agerande.
– En viktig förklaring är Riksbankens låga styrränta. Även om mycket låga räntor blir mer normalläget och det verkar behövas lägre räntor för att få till en ”normal” utveckling i resten av ekonomin har det för Sveriges del också hängt samman med en försvagning av kronan, säger hon.
Vända på argumenten
Tidigare analyser har pekat på att kronan borde stärkas på sikt, men när den nu i stället fortsätter att försvagas ”måste man vända och vrida på argumenten igen”, menar hon.
– Jag ser det fortfarande som att kronan är svag och därför kommer stärkas på sikt, men kanske inte så svag som det verkar när man läser de senaste veckornas rubriker. Men jag tror att det kommer dröja flera år innan kronan hamnar under 10 kr mot euron igen. På kort sikt bedömer vi inte att kronan ska röra sig särskilt mycket alls mot euron.
Andra förklaringar till kronförsvagningen enligt Christina Nyman att små öppna ekonomier som Sverige brukar få se sina valutor försvagas när den globala osäkerheten är stor, även om landets ekonomi är välskött. Även oron på den svenska bostadsmarknaden och i banksektorn kan ha bidragit till den svaga kronan.
Hög sysselsättningsgrad
– Växelkurser kan variera mycket och svängningarna kan vara svåra att förutse. På lång sikt påverkas kronan av grundläggande faktorer som hur produktiva vi är i Sverige jämfört med omvärlden och även av vår handel med andra länder.
Hon pekar också på att svensk ekonomi fortfarande är stark och fler har fått jobb de senaste åren samtidigt som sysselsättningsgraden är den högsta i EU.
– ECB har nu en lägre styrränta än vad vi har i Sverige och de sänder försiktigare signaler om sin framtida penningpolitik än vad Riksbanken gör. I euroområdet generellt har man ju också en svagare ekonomisk utveckling, lägre inflation och länderna är mer skuldsatta.
Big Mac Index har stigit mer
Det finns en del indikatorer som visar att skillnaden mellan svensk ekonomi och ekonomin i euroområdet är större än vad som syns i konsumentprisindex.
– Ett enkelt mått som Big Mac Index har exempelvis stigit betydligt mer i Sverige. Om det ligger något i dessa alternativa mått så tyder det på att kronans nivå kanske snarare är normal än svag, säger hon.