Sex saker som egenföretagare bör tänka på inför deklarationen

Publicerad 2015-04-23 09:54

Deklaration Senast måndagen den 4 maj ska deklarationerna vara inlämnade. Det gäller oavsett om du är enskild företagare eller privatperson. Nya Affärer tipsar om några åtgärder du bör fundera över.

Deklarationsreglerna har förändrats åtskilligt senaste året, vilket kan ställa till det för företagare. I ett blogginlägg ger SEB:s Thomas Erikson några tips inför deklarationen. Han är specialist på beskattning av privatpersoner och fåmansföretag inom SEB Private Banking och har tidigare arbetat som specialist vid Skatteverket.

Här är sex saker att tänka på enligt honom:

1. Nya deklarationstider för företag. Deklarationen ska lämnas in senast vid midnatt den 4 maj. Det gäller dig själv som privatperson, och det gäller om du bedriver enskild näringsverksamhet, det vill säga enskild firma. Har du ett annat slags företag gäller numera helt andra deklarationstider. Det är bokslutsdatum som styr. Närmast deklarationsdatum ligger de bolag som har bokslut den 30 september, 31 oktober, 30 november och 31 december. De ska alla deklarera senast den 1 juli. Den som lämnar hela deklarationen elektroniskt får en extra månad på sig.

2. Kontrollera deklarationsuppgifterna. Det är viktigt att kontrollera de uppgifter du lämnar till Skatteverket, och inte bara ta de förtryckta uppgifterna på deklarationsblanketten utan att kontrollera att de stämmer.

3. Gör reserveringar i näringsverksamhet. Den som har inkomst av näringsverksamhet bör åtminstone fundera på om du kan gynnas av möjligheten att göra reserveringar, vilka kan sänka ditt skattemässiga resultat. De möjliga reserveringarna är positiv räntefördelning, periodiseringsfond och expansionsfond. Extra viktigt är det om du kan sänka din beskattningsbara inkomst så att du kommer under en skiktgräns, vilket i så fall leder till lite lägre skatt för fjolåret.

4. Utländska inkomster. Om du har intäkter från ett annat land är det inte säkert att Skatteverket känner till dem, eftersom det är osäkert om verket fått några kontrolluppgifter avseende dessa. Ta upp dem, och rätta eventuella tidigare deklarationer om du vet att det har varit så tidigare. Med en självrättelse slipper du skattetillägg och risken att åtalas. Rätta fem år bakåt i tiden för att vara säker. Skatteverkets olika avtal om informationsutbyte mellan myndigheter i olika länder gör att Skatteverket från och med 2017 får en stor mängd ny information med kontrolluppgifter från olika länder.

5. Utnyttja investeraravdraget. Driver du ett litet bolag kan du numera få göra ett investeraravdrag i inkomstslaget kapital för halva investeringskostnaden. Avdraget gäller eventuella investeringar som gjordes när bolaget grundades eller vid en nyemission. Maxavdraget är 650 000 kr, vilket du kan få för en investering på 1,3 miljoner kr.

6. Öppna yrkanden. Om du inte vet om en inkomst är skattepliktig eller om en kostnad är avdragsgill bör du ange det i deklarationen. Då gör du ett ”öppet yrkande” som innebär att du informerar Skatteverket om situationen så att de som granskar din deklaration kan förstå. Då finns möjligheten att yrkandet också går igenom. Då undviker du också risken för skattetillägg och åtal.