Sex heta köptips för börsen

Publicerad 2015-05-18 09:22

Aktietips Börsveckan rekommenderar köp av Götenehus, Troax och den kommande preferensaktien som Volati ger ut. Samtidigt upprepas köp av Peab, IAR och Beijer Ref.

Det framgår av måndagens nummer av tidningen. Småhusproducenterna börjar vädra morgonluft och Götenehus, vars kanonstart på 2015 ännu inte syns i aktiekursen enligt Börsveckan, är köpvärd ”för den som inte räds riktiga mikrobolag”.

Peabs rapport för det första kvartalet ändrar inte Börsveckans bild av ett bolag som utvecklas åt rätt håll med stigande lönsamhet och minskande skuldsättning.

”Vi ser ingen större anledning att byta ut köprådet efter Q1-rapporten”, skriver tidningen. 

För programvarubolaget IAR upprepas köp med brasklappen att man behöver hålla koll på att kronan inte stärks kraftigt.

”IAR växer hyggligt men det är den svaga kronan som skapar bolagets stora tillväxt just nu. Det gör oss lite mer tveksamma till den här gamla BV-favoriten”, skriver tidningen.

Även för kylgrossisten Beijer Ref upprepas köp. En vändning på den viktiga sydeuropeiska marknaden under första kvartalet och satsningar på tillväxtmarknader bäddar enligt Börsveckan för stigande vinster och gör aktien attraktiv.

För Troax, som tillverkar stängsel som bland annat används för att inhängna industrirobotar, höjs rekommendationen till köp efter en kanonrapport.

Investmentbolaget Volati, som går till börsen med en preferensaktie ”med hygglig direktavkastning”, kan enligt tidningen vara ett bra alternativ för den defensive som tror på en svag börsutveckling och letar alternativa investeringar. 

Till emissionskursen på 106 kronor ger Volati en direktavkastning på 7,5 procent. Då utdelningen betalas kvartalsvis är den effektiva direktavkastningen 7,8 procent.

För nyligen noterade Hoist anar Börsveckan potential men ställer sig frågande till om tillväxtmodellen, där bolaget bland annat använder sig av den statliga insättningsgarantin för att finansiera köp av skuldportföljer, är hållbar på sikt.

”Värderingen är relativt lockande och vi skulle inte säga att det är fel att köpa. Men det stör en smula att grundare/ex-ledning sålde ut i stor stil vid noteringen”, skriver tidningen, som rekommenderar att avvakta, vidare.

Efter en flygande start på börsen för Carl Bennet-konglomeratet Lifco sedan noteringen i november ser Börsveckan inte längre någon större potential och tar bort sitt köpråd.