Sex aktier du inte ska ha i portföljen

Publicerad 2016-04-15 09:49

Aktier Under veckan har de stora analyshusen rekommenderat sälj i ett antal aktier. Här är sex exempel på aktier du inte bör ha kvar i portföljen - i alla fall om man ska tro analytikerna.

Danske Bank Markets har sänkt rekommendationen för gruvbolaget Boliden till sälj från behåll med riktkursen 125 kr.

”Vi är oroliga för fortsatta operationella problem för Aitik och lägre halter i Garpenberg under kvartalet samtidigt som lönsamheten för smältverken kan börja utvecklas negativt igen”, skriver banken.

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för SSAB till sälj från behåll. Riktkursen höjdes dock från 22 kr till 26 kr.

”De positiva signalerna i sektorn har förbättrat de långsiktiga utsikterna för branschen, men vi tror att kortsikta fundamenta inte har förbättrats och vi ser begränsat utrymme för förbättringar i nyckelsegmenten de kommande kvartalen”, skriver Paretos analytiker.

Omtalad säljrekommendation

Veckans mest omtalade säljrekommendation är förstås Carnegies sänkning av Fingerprint Cards från behåll till sälj. Riktkursen på 450 kr kvarstår.

”Vi anser att aktien är fullvärderad på 450 kronor”, skriver Carnegie och påpekar att det reflekterar en värdering om 12 gånger den förväntade toppen i utvecklingen för vinsten per aktie som beräknas inträffa under 2018.

Om nya vertikaler utvecklas långsammare än väntat, eller om konkurrensen vinner mark snabbare, ser Carnegie en nedsida till omkring 300 kronor i aktiekursen.

Investmentbanken tror inte heller att nya vertikaler, såsom segmentet för smarta kort, kommer att kunna kompensera för ökad konkurrens inom segmentet för konsumentelektronik.

Därför räknar Carnegie med att Fingerprint Cards vinst per aktie toppar på 37 kronor under 2018. Resultatet väntas sedan falla 15-20 procent från toppen 2018 till 2020, menar Carnegie som tror på en långsiktig rörelsemarginal på 20-25 procent jämfört med väntade 37 procent 2016.

Folkaktie säljstämplas av Hongkong-analytiker

Telekomjätten Ericsson fick under veckan en säljrekommendation av CLSA (Credit Lyonnais Securities Asia) i Hongkong. Mäklarfirman satte en riktkurs på drygt 72 kr.

Goldman Sachs har sänkt rekommendationen för Astra Zeneca från neutral till sälj. Samtidigt sänktes riktkursen från 44 till 37 pund, motsvarande 428 kr.

Sist kan vi också notera att Carnegie sänkt sin rekommendation för Atrium Ljungberg till sälj från behåll.