Aktie Sernekes kontroversielle vd Ola Serneke har under mer än tre års tid skrivit om bolagets utveckling, aktiekurs och bemött kritiker under anonymt alias på Placera forum, enligt ett avslöjande i GP. Uppgifterna bekräftas nu av Ola Serneke som säger att han nu förstår att han gjort fel. 

Kontot ”Pelludicum” har sedan i februari 2017 gett mothugg mot forumskribenter som uttryckt oro för att Serneke ska överleva och gett vittnesmål om svårigheter och förseningar, bland annat kring jätteprojektet Karlatornet.

Pelludicum, som GP alltså kopplar till Ola Serneke, försvann från forumet i oktober 2020 efter anklagare från andra användare om att vd och huvudägare Ola Serneke gömde sig bakom kontot.

Att som ledare och största ägare av ett börsnoterat bolag skriva på nätforum är problematiskt ur ett insiderperspektiv, konstaterar tidningen. Bolagsledare är bundna av lagar om att inte läcka information som kan påverka aktiekursen. Affärsinformation ska komma hela marknaden till godo samtidigt.

Ola Serneke har vid två tillfällen det senaste året hamnat i liknande blåsväder när han bland annat kommunicerat ut affärsplaner på Linkedin, något som uppmärksammades av Dagens Industri.

”Kommer rasa i morgon”, skrev en forumanvändare den 2 oktober 2018, när Serneke just vinstvarnat efter börsens stängning. Inlägget bemöttes av Pelludicums motargument, men aktien skulle komma att sjunka cirka 6 procent dagen därpå.

”Nedgången i Sernekes aktie är ju helt obefogad”, skrev Pelludicum.

I ett pressmeddelande vid lunchtid på fredagen bekräftar Ola Serneke att han deltagit i diskussioner på Placeras börsforum under pseudonym.

– Alla som känner mig vet att jag brinner för mitt bolag, att det engagerar mig dygnets alla timmar och att jag är väldigt mån om att vårt företag och alla våra anställda behandlas rättvist i alla situationer. Detta är också anledningen till att jag deltagit i diskussioner i nämnda forum. Jag är givetvis medveten om de regler som gäller för personer med insyn i bolaget och har varit oerhört noga med att följa dem, säger Ola Serneke och fortsätter:

– Min avsikt har varit att bidra till diskussionen med redan känd och relevant information. Jag förstår nu att detta var fel sätt att göra det på och det kommer inte upprepas. Bolaget Sernekes intressen är alltid högst på agendan och ärlighet är ett av våra kärnvärden. Därför vill jag vara öppen med detta, säger Ola Serneke.

Sernekes aktie faller över 5 procent på börsen.