Erik Selin, vd Balder.

Sektor (Uppdaterad) Fastighetsbolaget Balder har förvärvat 5 procent av aktierna i norska Entra som SBB och Castellum lagt bud respektive budförslag på. Det framgår av ett pressmeddelande från Balder.

Castellum köpte häromveckan drygt 8 procent av aktierna i Entra av den norska staten.

Långsiktigt bra placering eller ett snabbt klipp – hur det än går i budstriden om Entra blir det en bra affär för Balder.

Det menar vd Erik Selin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter måndagsmorgonens besked att den svenska fastighetsjätte köpt 5 procent av aktierna i Entra där det just nu pågår en budstrid mellan Castellum och SBB.

”Jag tror på en långsiktigt fin utveckling så ja, jag tror att den är bra under alla omständigheter”, säger Erik Selin och menar att han inte kan stoppa ett bud som alla andra aktieägare vill ta, men han är noga med att påpeka att han huvudsyftet med köpet är långsiktigt och att han vill att bolaget finns kvar i nuvarande form.

Erik Selin, som äger 36 procent av aktierna och kontrollerar cirka 50 procent av rösterna i Balder, pekar också på att Balder har andra affärer och investeringar i Norge och att marknaden mår bra av att det finns kvar ett ”stort professionellt bolag”, men han menar att köpet och önskan att ha Entra kvar som det är, inte är ett sätt att hålla konkurrensen i schack.

Sedan SBB offentliggjorde sina budplaner på Entra den 24 november, och Castellum två dagar senare, har aktien stigit till närmare 180 norska kronor från 144 dagen före. Balder finns inte med i ägarlistan sedan tidigare och den förment långsiktiga affären kunde potentiellt ha blivit än bättre med ett tidigare intåg. Men vad som fick Balder att kliva in efter att budstriden inletts är Erik Selin förtegen om.

”Man kan aldrig maximera timingen i vare sig köp eller sälj, inte jag i vart fall. Du får se det långsiktigt. Får du rätt i vad som händer behöver du inte vara rädd för timing.”

Balders innehav uppgår efter köpet till 9,2 miljoner aktier. Efter det att budstriden drog i gång har ett flertal större ägare sålt av aktier i Entra. Förutom norska staten som sålde hela sitt innehav om 15 miljoner aktier till Castellum, har bland annat har Blackrock sålt minst drygt 2 miljoner aktier och flaggat för ett innehav under 5 procent.

Huruvida Balder köpte aktierna på börsen eller av någon större ägare har enligt Erik Selin ”ingen betydelse” eftersom ”aktier är aktier”. Det finns i dagsläget inga planer på att öka innehavet, men han stänger heller inte dörren för det.

”Allt hänger på prisalternativet. Du kan köpa vad som helst men det hänger på priset, så gör vi alltid”, säger han.

Finns det något bud som också kan få dig att överge den långsiktiga idén och sälja?

”Det har jag faktiskt inte tänkt på. Det får vi se om det kommer.”

Hur har kontakten med styrelse och ledning varit inför köpet? Finns det en uttalad allians?

”Nja, i och med att vi finns i Norge innan så är det ju klart att man har träffats. Det inte konstigare än när vi gör något i Sverige. Hade vi inte varit på marknaden tidigare hade det varit en annan sak. Styrelsen som jag har uppfattat det tar bara ställning om det kommer bud som de tycker är bra eller dåliga.”

Styrelsen i Entra har motsatt sig de båda buden. Efter att Balder flaggat för sitt innehav skickade styrelse på måndagen ut ett pressmeddelande där den menade att de senaste veckornas ökade intresse för bolaget ger stöd för styrelsens syn om att Entra är välpositionerat att skapa betydande värde för aktieägare framgent, och uppmanade återigen aktieägarna att avstå från att handla på ett sätt som kan vara ”skadligt” för deras intressen.

I förra veckan meddelade styrelse att den har inlett en process med att omvärdera bolagets fastighetsbestånd, en värdering som väntas publiceras senare i veckan.

”Vi föredrar att Entra fortsätter som ett noterat bolag på Oslo Börs. Bolaget är välskött, har ett fint fastighetsbestånd och ett bra management som över tid kommer att skapa värden för bolagets intressenter. Vi ser Entra som en bra långsiktig investering och har inte för avsikt att lägga ett bud på hela bolaget”, säger Balders vd Erik Selin.