Securitas missar för fjärde kvartalet i rad

Publicerad 2017-07-28 11:51

RapportUPPDATERAD Securitas straffas på nytt på Stockholmsbörsen efter att säkerhetsbolaget levererat en kvartalsvinst under förväntan – för fjärde kvartalet i följd. Vid lunchtid hade Securitas backat 2,5 procent, efter att under förmiddagen noterats drygt 5 procent ner, och aktien handlas därmed en bit under den nivå som gällde för ett år sedan.

Det andra kvartalets rörelseresultat (ebita) kom in 3 procent under analytikernas förhandstips, en procentuell miss som sett liknande ut ända sedan rapporten för det andra kvartalet 2016 och som vid varje tillfälle gett ett kurstapp på 5-6 procent.

Bland de analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt hittills tagit del av pekas, förutom på ”resultatmissen”, inte minst på den organiska tillväxten i Nordamerika som i kvartalet steg 2 procent. Enligt SME Direkt räknade marknaden med +4,4 procent och det hjälpte föga att Securitas uppgav att justerat för fjolårets tilläggsförsäljning så var den organiska tillväxten 4 procent upp.

Inte heller vd Alf Göranssons optimism gav någon effekt.

”Det är ett väldigt starkt momentum i marknaden och väldigt mycket aktivitet, mycket projekt och mycket anbudsgivning. Det är en hög aktivitetsnivå och ett stort intresse för tekniklösningar i kombination med väktare. Så det är goda tider”, sade han till Direkt angående Nordamerika.

Under rapportpresentationen ställdes också mycket frågor om det ökade inslaget av teknik som Securitas håller på att införa i sina säkerhetslösningar. Detta är något som enligt Securitas ska ge en rejäl lönsamhetsförbättring, men den marginalpressade traditionella bevakningsverksamheten är fortfarande så pass stor att netto visas hittills inget lönsamhetslyft.

”Ytterligare en resultatmiss, med svagare marginaler, trots de väsentliga investeringarna i den förmodade högmarginalteknikdelen, vilket fortsätter att påverka avkastningen på investerat kapital negativt”, skriver RBC Capital Markets i en rapportkommentar.

Alf Göransson upprepade återigen budskapet att det ökade inslaget teknik i säkerhetslösningarna kommer att leda till högre marginaler för Securitas.