Rapport SEB levererar en rapport där resultat, räntenetto och provisionsnetto var högre än vad analytikerna hade förutspått. 

SEB:s rörelseresultat blev 5.864 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 5.814 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser inför rapporten.

SEB:s räntenetto steg till 5.983 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019, jämfört med 5.692 miljoner kronor kvartalet före. Infront Datas snittestimat pekade mot ett räntenetto om 5.790 miljoner kronor.

Räntenettot ökade därmed med 5 procent jämfört med föregående kvartal och var 12 än de 5.319 miljoner kronorna i det tredje kvartalet 2018.

Det kunddrivna räntenettot ökade med 60 miljoner kronor jämfört med närmast föregående kvartal, då det uppgick till 6.238 miljoner kronor.

”En positiv volymeffekt på utlåningen motverkades delvis av en negativ marginalutveckling. Marginalerna på inlåning minskade, vilket primärt berodde på att treasurys kompensation för inlåningen var lägre under det tredje kvartalet”, skriver SEB.

Myndighetsavgifterna, inklusive både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var 38 miljoner kronor högre än under det andra kvartalet och uppgick till totalt 581 miljoner kronor.

Provisionsnettot sjönk med 1 procent jämfört med det andra kvartalet och uppgick till 4.693 miljoner kronor, vilket var 4 procent bättre än konsensus som var 4.511 miljoner kronor. Jämfört med det tredje kvartalet 2018 ökade provisionsnettot med 4 procent.

”Bruttoprovisioner för emissioner och rådgivning ökade med 42 miljoner kronor under det tredje kvartalet och fördubblades nästan jämfört med motsvarande period förra året. Bruttoprovisionsintäkterna från fondverksamhet och depåförvaring, exklusive resultatbaserade provisioner, ökade med 47 miljoner kronor under det tredje kvartalet som ett resultat av de stigande aktiemarknaderna. De resultatbaserade provisionerna minskade dock säsongsmässigt med 45 miljoner kronor under det tredje kvartalet.”, skriver banken.

Provisionsnettot från betalningar och kort minskade med 4 procent under det tredje kvartalet när kundernas aktivitetsnivå var säsongsmässigt lägre.

Bruttolåneprovisionerna minskade med 50 miljoner kronor under det tredje kvartalet men ökade med 110 miljoner jämfört med förra året.

Nettoprovisionerna från fondförsäkringar i livförsäkrings-verksamheten ökade med 2 procent jämfört med det andra kvartalet 2019.

Nettoresultatet av finansiella transaktioner minskade jämfört med det andra kvartalet med 19 procent till 1.196 miljoner kronor, och minskade med 21 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Väntat här enligt Infront Data var 1.445 miljoner kronor.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Foto: New Wave
Börsen
New Wave vinnare på nedåtgående börs
Resor
Utlandsresorna har minskat med 70 procentÖsterrike, Frankrike och Spanien tappar mest
Kvartalsrapport
Sandviks resultat sämre än väntat"Det gångna kvartalet ett av de mest utmanande i Sandviks historia"
Rapporter
Atlas Copco går bättre än väntat
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Rekommendationer: Köp Kinnevik och Tele2
Sparpsykologi
Nordax lanserar sparpsykologMånga föräldrar och barn oroas över ekonomin i coronatider
Asien
Svagt nedåt på Asiens börser
Bostad
Så renvoverar du smart
Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin