Rapport SEB levererar en rapport där resultat, räntenetto och provisionsnetto var högre än vad analytikerna hade förutspått. 

SEB:s rörelseresultat blev 5.864 miljoner kronor i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med förväntade 5.814 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av 15 analytikers prognoser inför rapporten.

SEB:s räntenetto steg till 5.983 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2019, jämfört med 5.692 miljoner kronor kvartalet före. Infront Datas snittestimat pekade mot ett räntenetto om 5.790 miljoner kronor.

Räntenettot ökade därmed med 5 procent jämfört med föregående kvartal och var 12 än de 5.319 miljoner kronorna i det tredje kvartalet 2018.

Det kunddrivna räntenettot ökade med 60 miljoner kronor jämfört med närmast föregående kvartal, då det uppgick till 6.238 miljoner kronor.

”En positiv volymeffekt på utlåningen motverkades delvis av en negativ marginalutveckling. Marginalerna på inlåning minskade, vilket primärt berodde på att treasurys kompensation för inlåningen var lägre under det tredje kvartalet”, skriver SEB.

Myndighetsavgifterna, inklusive både resolutionsfonds- och insättningsgarantiavgifter, var 38 miljoner kronor högre än under det andra kvartalet och uppgick till totalt 581 miljoner kronor.

Provisionsnettot sjönk med 1 procent jämfört med det andra kvartalet och uppgick till 4.693 miljoner kronor, vilket var 4 procent bättre än konsensus som var 4.511 miljoner kronor. Jämfört med det tredje kvartalet 2018 ökade provisionsnettot med 4 procent.

”Bruttoprovisioner för emissioner och rådgivning ökade med 42 miljoner kronor under det tredje kvartalet och fördubblades nästan jämfört med motsvarande period förra året. Bruttoprovisionsintäkterna från fondverksamhet och depåförvaring, exklusive resultatbaserade provisioner, ökade med 47 miljoner kronor under det tredje kvartalet som ett resultat av de stigande aktiemarknaderna. De resultatbaserade provisionerna minskade dock säsongsmässigt med 45 miljoner kronor under det tredje kvartalet.”, skriver banken.

Provisionsnettot från betalningar och kort minskade med 4 procent under det tredje kvartalet när kundernas aktivitetsnivå var säsongsmässigt lägre.

Bruttolåneprovisionerna minskade med 50 miljoner kronor under det tredje kvartalet men ökade med 110 miljoner jämfört med förra året.

Nettoprovisionerna från fondförsäkringar i livförsäkrings-verksamheten ökade med 2 procent jämfört med det andra kvartalet 2019.

Nettoresultatet av finansiella transaktioner minskade jämfört med det andra kvartalet med 19 procent till 1.196 miljoner kronor, och minskade med 21 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Väntat här enligt Infront Data var 1.445 miljoner kronor.

Snittestimatet som Nyhetsbyrån Direkt använder i rapporttelegram är baserat på estimat från minst tre analytiker i en sammanställning av Infront Data. Gruppen som bidragit till snittestimatet utgör en del av det totala antalet analytiker som löpande följer bolaget och gör estimat över kvartalsresultat. Snittestimatet bör därför ses som en indikation om var förväntningarna ligger.

 

Bud
Kommitté: Säg nej till budet på Hembla
Foto: AP/TT
Wall Street
Något nedåt på Wall Street
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Aktier
Här är förvaltarnas aktiefavoriterElva aktietips från sju förvaltare på Carnegie Fonder
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet: Allt ljus på tillväxtländernaBehåller undervikt för USA
Börsen
Viss återhämtning på eftermiddagen
Analys
SHB spår sänkt utdelning för Swedbank efter penningtvättshärvanSer klart lägre utdelning än konsensus
Aktie
Uppgifter: Volvo överväger slopa extrautdelning
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Pareto: Robotklipparen driver Husqvarnas tillväxt
PA-skolan
Bli ett riktigt aktieproffs i PA-skolans fördjupningskurs
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
SHB: Konjunkturen avgör bopriserna"Bostadsbyggandet håller tillbaka priserna"
Bostad
SBAB: Boprisutvecklingen avstannar nästa år
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Kina
Amundi: Allt mörkare utsikter för kinesisk ekonomi"Långsammaste tillväxttakten sedan 90-talet"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Ökad vinst för Engelska skolan
Aktieråd
Fyra färska aktierådTvå köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: Vesa Moilanen/AP/TT
Sektor
Nokia: Vi ligger före Ericsson inom 5G
Sektor
Cannabisaktier – bubblan som brastKursras och minskat intresse bland spararna
Bolån
Här är bankerna som höjt bundna boräntorna
Foto: Shutterstock
Aktie
Investmentbanken: Upprepar övervikt för Swedbank"Värderingen speglar redan riskerna"
Finans
Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökatProblem på bostadsmarknaden kräver politiska lösningar
Swedbank
Advokat: Allvarligare med brott mot sanktionerKan bli "ytterst allvarliga" konsekvenser för Swedbank
Aktie
Han blir ny vd för Norwegian
Foto: istockphoto
Pension
Här är yrkena som ger mest i pension
Analys
Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonteradeSänker till sälj