Placera Med stöd av utfallen av de senaste fem kvartalens rapporter, gör SEB prognosen att vinstestimaten för i år och 2022 lyfter till ”historiskt mycket höga nivåer”. För 2021 är SEB:s globala vinstökningsprognos på 35 procent, och för nästa år förväntar banken ett påslag på ytterligare 11 procent. Det framgår av årets andra SEB Investment Outlook som publicerats i dagarna.

Det finns flera positiva drivkrafter i ekonomin, som haft en överraskande motståndskraft mot pandemirestriktionerna. För varje kvartal som gått sedan utbrottet för drygt ett år sedan, har SEB gjort ”successiva positiva revideringar av tillväxtprognoserna”.

Konsumtionen ökar, inte minst gäller det varukonsumtionen, vilket har gett stöd till industrin, samtidigt som tjänstesektorn är på väg att positionera sig för att ”återta mycket av förlorad mark”, den dag då de sista restriktionerna tas bort. Ytterligare bränsle till återhämtningen är de fortsatt stora stimulanserna inom ramarna för penning- och finanspolitiken.

Två utmaningar

Den ljusa framtiden har dock minst två utmaningar som kommer att prägla ekonomin, dels den långa perioden av låg inflation och vad som händer i förlängningen, dels hur marknaderna reagerar när finanspolitiken inte längre stimulerar så som de nu blivit vana vid.

”Slår vi ihop de tre åren och drar ett snitt för perioden så hamnar vi kring 7 procent per år i vinstökningstakt, vilket är ganska nära ett historiskt snitt. Dagens prognoser kan framstå som orimliga, men då gäller det att komma ihåg att insatserna från centralbanker och regeringar under 2020-2021 hamnar runt 30 procentenheter av global BNP”, skriver SEB i Investment Outlook.

Det ska jämföras med att 2020 avslutade med ett vinstfall på 18 procent. Banken förväntar sig, trots de uppdrivna värderingarna, positiva avkastningar under de närmaste tolv månaderna.

Aktieövervikt i portföljerna

I SEB:s modellportföljer är banken nu överviktade i svenska och globala aktier. I den svenska delen kombineras en övervikt i cykliska bolag och värdebolag bland storbolagen, samt innehav i småbolagsfonder.

När det gäller de globala aktierna fortsätter banken övervikta små och medelstora värdebolag, samt tillväxtbolag. Inom aktier övervägs att ”successivt öka upp andelen defensiva sektorer”.

Utöver detta arbetar SEB kontinuerligt med att göra ”portföljerna mer hållbara”.

”Att vi i SEB Private Banking liksom SEB:s fondbolag under 2021 har antagit nya och mer offensiva hållbarhetspolicys är ett led i detta arbete”, framgår det av Investment Outlook.

Fin avkastning i Norden

I Norden har aktiemarknaderna levererat ”mycket fin avkastning” under de fyra första månaderna i år. Inte minst ett antal uppjusterade vinstprognoser ”har eldat på börsen”. Att det nu går att skymta ljuset i coronamörkret har drivit på riskviljan ännu mer, och de nordiska börsuppgångarna överstiger vida de flesta av de europeiska börserna.

Sverige sticker ut i den globala rotationen till värdeaktier, genom att i Sverige har tillväxtaktier gått starkare än värdeaktier, ”på tvärs mot den globala utvecklingen”. Det har fått till följd att rotationen uteblivit här.

Räntemarknaden, slutligen, hämtar andan just nu efter en kraftig ränteuppgång i början av året. Långräntorna kan bli något högre längre fram i år, men de förblir låga i ett historiskt perspektiv.

”Globala aktier ångar på”

Globalt ”ångar” bolagen och vinsterna på ett tag till, och bolagen har i vår dessutom överträffat prognoserna med råge.

”Värdering, höga råvarupriser, komponentbrist och stigande långräntor oroar, men ännu är det för tidigt att dra i bromsen”, skriver SEB och lägger till, att när tillväxttakten planar ut och räntehöjningarna kommer, kan värderingarna utmanas.

”Vi närmar oss den tiden, men är inte riktigt där än”. Fortfarande finns utrymmer för ytterligare positiva överraskningar under de närmaste kvartalen.

Aktier
Bratt: Dags att agera efter Kinneviks Zalandoutdelning
Bostad
Erik Olssons bostadsindex sjunkerMen fortfarande på hög nivå
Börsen
Fortsatt bred uppgång på StockholmsbörsenKinnevik toppar vinnarlistan
Foto: Shutterstock
Aktie
Millicom in i Swedbanks fokusportföljSer stor omvärderingspotential
Analys
Uppskruvad prognos för Embracers "Biomutant"
18/5
Trading Direkt: Fastigheter i fokus
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Notering
Smart Wires rasar i premiären
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Bilia återköper 1 miljon egna aktier
Foto: Pressbild
Sektor
Förvaltarna: Sektorn med potential på kort och lång siktHär är deras tre favoritbolag
Bostad
SBAB: Boprisförväntningarna på rekordnivå
Aktie
"Big Short"-profilen blankar TeslaHar kallat aktiekursen för "fjantig"
Notering
Permascand mot First NorthTar in 300 miljoner
Börsen
Kraftiga rekyler uppåt i Asien
Foto: Copyright (c) 2018 DenisMArt/Shutterstock. No use without permission.
Rapport
Minskad vinst för KopparbergsCovidrestriktioner tynger
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New York
Foto: Copyright (c) 2021 Costi Trandafir/Shutterstock. No use without permission.
Krönika
Hernhag: Därför har jag köpt min första kryptovaluta
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt turbulent på börsen framöverInflationsspöket dröjer sig kvar
Bolån
Allt fler väljer binda bolånet
Aktier
Här är de senaste insideraffärerna
Foto: Copyright (c) 2016 Kanok Sulaiman/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Fondbolagets nya köp i fastighetssektorn
Foto: Copyright (c) 2021 iQoncept/Shutterstock. No use without permission.
SPAC
Nya SPAC-bolaget ska köpa gröntBörjar handlas nästa vecka
Kryptovaluta
Bitcoin återhämtar sig efter säljdementi från Musk
Aktietips
Tre heta köptips från BörsveckanOch tre aktier du kan avvakta med
Aktie
Bud på AdapteoPremie på över 50 procent