Börshösten Den närmaste framtiden på börsen blir ”ljusfattig”. Risken för nedgångar under de tre närmaste månaderna har ökat. Det konstaterar SEB i marknadsbrevet Ögat och behåller undervikten på riskfyllda tillgångsslag året ut.

Aktiemarknaden har trots allt gjort en kraftig comeback i september då det råder försiktig optimism efter förnyade handelsdiskussioner mellan Kina och USA och centralbanker som stimulerar genom räntesänkningar.

En annan anledning till att börsen gått bra i höst är att det är svårt att hitta bra alternativ till börsen då räntemarknaden lider av det fortsatt låga ränteläget.

Mörkare bakgrundsbild

Men i bakgrunden är framtidsbilden inte lika ljusstark och det råder ingen brist på negativa drivkrafter som kan urholka börssentimentet, skriver Elisabeth Karlson i Ögat.

Ökande osäkerhet kring den globala inbromsningen, svaga konjunkturindikatorer från USA och Tyskland, samt eskalerande geopolitiska risker som handelskonflikten, brexit och ett kraftigt stigande oljepris är bara några faktorer som kan få negativa effekter.

Flera dystra signaler

Men ur ett strategiskt perspektiv är den största risken att det anländer ännu fler dystra makrosignaler än någon hittills räknat med. Risken för en börskorrigering har ökat i takt med fler tullar och centralbanker som kanske inte stimulerar tillräckligt enligt marknadens förväntningar, menar SEB. Däremot gör banken bedömningen att vi ännu inte är på väg in i en rejäl recession.

Den tyska inbromsningen har varit så kraftig att landet riskerar att gå in i en ”teknisk” recession, vilket blir fallet då ett land lever med krympande BNP två kvartal i rad. Här finns risken att det blir en stjärnsmäll för hela eurozonen, och Sverige kommer inte heller att kunna undgå den, enligt SEB.

”Risk för sentimentschock”

”Därför bedömer vi att riskerna för svagare konsumtion har ökat lite, och att en ökad risk för en sentimentschock kan leda till lägre sysselsättning”, skriver Elisabeth Karlson.

SEB förväntar sig nedrevideringar av vinstprognoserna och vinsttillväxten under årets tredje rapportsäsong.

I SEB:s marknadsbarometer som avgör bankens marknadsstrategi under de närmaste månaderna, behålls riskfyllda tillgångsslag på 40 procent och banken bedömer att det finns flera nedåtrisker i aktiemarknaden på upp till ett kvartal, men att ekonomin på tolv månaders sikt bör vara relativt stabil.

Föredrar amerikanskt

Inom aktier föredrar SEB amerikanska aktier som historiskt har favoriserats i en defensiv position, samtidigt som banken underviktar Europa och tillväxtmarknaderna på grund av negativa makroöverraskningar och risken för att en eskalering av handelskonflikten påverkar dessa regioner mer än USA.

Inom ränteinvesteringar ser SEB en begränsad uppsida för statsobligationer i utvecklade länder, och föredrar statsobligationer utgivna i tillväxtmarknader.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Börsen
Sur börsöppning
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt för Actic
Räntan
Så påverkas privatekonomin av lägre inflation
Rapport
Något sämre för Elekta