Analys Det kommer att bli tuffare för Ica framöver och redan i det fjärde kvartalet kan livsmedelskedjan börja tappa marknadsandelar igen. Det menar SEB som har sänkt sin rekommendation för aktien från köp till behåll, något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat kort om tidigare på måndagen.

SEB påtalar i analysen att Icas marginaler i den svenska verksamheten låg still i det tredje kvartalet, trots stark tillväxt och större inslag av egna varumärken. Och framöver väntar motvind snarare än medvind, enligt banken.

”Ica lyckades med bara liten marginal att växa snabbare än marknaden i det tredje kvartalet, trots att bolaget gynnas av hemestertrenden, med hög butikstäthet i sommarstugeområden, och vi tror att Ica kommer att växa långsammare än marknaden igen under det fjärde kvartalet, något som skulle kunna få bolagsledningen att starta marginalpressande initiativ inom pris, marknadsföring och kampanjer”, skriver SEB i analysen.

Onlineaffären växte visserligen med 124 procent i det tredje kvartalet, men det kopplar SEB ihop med kannibalisering och bolagets försöka att komma ikapp på denna punkt.

”Det dröjer fortfarande många år innan online är lönsamt och vi tror inte att detta segment någonsin kommer att bli lika lönsamt som den nuvarande offlineaffären”, skriver SEB.

Banken tror vidare att Icas marginal i Baltikum kan komma att pressas av att konkurrenten Lidls nya butiker i Lettland och Estland de kommande åren. Därtill väntar sig SEB att Apoteket Hjärtat kommer pressas av onlinetrenden.

SEB har, som Direkt tidigare skrivit, sänkt riktkursen från 520 till 440 kronor. På måndagen handlas aktien ner nästan 2 procent till cirka 428 kronor.