Börsen SEB räknar med "en positiv börsutveckling" i Norden det närmaste året. Den relativt goda vinstutvecklingen och nedpressade börsen gör att värderingarna nu är på "attraktiva nivåer", uppger storbanken i en färsk analys.

Oron kopplad till energikrisen i Europa, inflationen och räntorna är några anledningar bakom årets börsras. Det tillsammans med en relativt god vinstutveckling i de nordiska bolagen gör att värderingarna nu är på ”attraktiva nivåer”, uppger SEB i en färsk analyskommentar.

Utöver det skapar också den ”extremt defensiva” positioneringen bland institutionella investerare förutsättningar för ett börslyft i Norden. 

– Det är en situation som ofta bidrar till att skapa häftiga motreaktioner på bör sen om utfallet inte blir fullt så negativt som befarat, skriver bankens aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

SEB räknar med en ”positiv börsutveckling i Norden det närmaste året”, går det att läsa vidare i analysen. Nu handlas den breda nordiska aktiemarknaden och svenska storbolag till ett p/e-tal strax under 15 baserat på analytikernas vinstprognoser för det kommande året. Det motsvarar enligt aktiestrategen en värderingsrabatt på 7 till 10 procent jämfört med genomsnittet de senaste tio åren.

Ett par av de stora orosmolnen på börshimlen har också spruckit upp något den senaste tiden, bedömer Esbjörn Lundevall. 

– Ledande indikatorer pekar nu mot en avmattning av amerikansk inflation det närmaste året samtidigt som energikrisen i Europa hittills har blivit mindre illa än vad som befarades för bara några månader sedan, skriver han. 

Men osäkerheten kring den politiska utvecklingen i Kina och Ryssland kvarstår. Den ryska invasionen av Ukraina har nu pågått i snart nio månader. 

Denna osäkerhet väntas ”hålla tillbaka riskaptiteten något i vårt huvudscenario”, skriver Esbjörn Lundevall och tillägger att ”en kraftig förvärring skulle kunna kullkasta det helt”.