Sektor SEB Equities skruvar i en sektoruppdatering på torsdagen upp riktkursen för flera nordiska oljebolag. Upprevideringarna görs huvudsakligen i linje med ett förväntat högre oljepris framgent, uppger banken.

För 2021 räknar SEB numera med att ett fat Brent kommer kosta 71 dollar, upp från den tidigare bedömningen om 67 dollar.

Avseende 2022 och 2023 lyfts prisprognoserna till 72:50 och 60 dollar, att jämföra med tidigare uppskattningar om 62:50 respektive 57:50 dollar.

Bankens uppdaterade bedömningar kring de framtida oljepriserna kommer bland annat efter att amerikanska oljeproducenters produktionstakt minskat till följd av orkanen Ida. USA:s dagliga produktion är reducerad med 0,9 miljoner fat, jämfört med innan orkanen slog till för en dryg månad sedan. En fullt återställd produktion väntas tidigast i början på nästa år, skriver SEB.

En annan bidragande orsak till bankens numera högre prisprognoser är en ökande oljeefterfrågan för att ersätta den numera märkbart dyrare naturgasen.

”Priserna på naturgas står nu dubbelt så högt som råoljepriserna, en situation vi aldrig befunnit oss i tidigare”, understryker banken.

Naturgaspriset befinner sig i skrivande stund kring 6 dollar, en nivå som inte setts sedan i februari 2014. I början av 2021 stod priset på 2:80 dollar.

På bolagsnivå höjer SEB riktkursen för Lundin Energy till 320 kronor, från tidigare 290 kronor. Riktkursen för norska oljejätten Equinor justeras samtidigt upp till 225 norska kronor (175). Rekommendationen behåll kvarstår för båda bolagen.

För bankens favoritpjäs, norska Aker BP, står köprekommendationen fast medan riktkursen dras upp till 325 norska kronor (300).

Vid lunchtid på torsdagen var aktierna i ovannämnda bolag upp mellan 1,6-3,2 procent. Första termin för Nordsjöoljan Brent sågs marginellt upp och bytte händer till 78:67 dollar fatet. Motsvarande termin för amerikanska WTI-oljan var upp 0,3 procent och kostade strax över 75 dollar per fat.