Analys SEB Equities sänker sin rekommendation för Avanza från köp till behåll inför delårsrapporten den 20 april. Riktkursen höjs samtidigt till 308 från 265 kr baserat på högre vinstestimat. Det framgår av en analys med titeln "Thanks for the ride" som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av.

Aktien stängde på 298,50 kr i tisdags efter att ha gått upp med 28 procent sedan årsskiftet med stöd av bland annat hög kundtillväxt i början av året. På onsdagsförmiddagen var aktien ned 0,5 procent till 297 kr.

”Vi fortsätter att tycka om Avanza, missförstå oss inte, men vi tror att aktiviteten kommer att fortsätta bromsa mot sommaren och att nya prisplaner kommer att påverka marginalen negativt”, skriver SEB Equities.

Avanzas beslut att kunder vars sparkapital ännu inte har överstigit 50.000 kr kommer att få tillbaka alla fondavgifter trädde i kraft en bit in i mars och väntas enligt SEB bara ha fått begränsad påverkan under det första kvartalet.

SEB Equities har höjt sina vinstprognoser för Avanza med hänvisning till tron att den strukturella efterfrågan på sparprodukter kommer att fortsätta.

Avreglering på tjänstepensionsområdet innebär också en möjlighet, men SEB tror att kundernas anammande kommer att bli långsamt och fortfarande involvera manuell hantering för kunden.

I analysen framhålls att Avanzas aktie nu handlas till en kurs som är nästan 40 gånger högre än den prognostiserade vinsten för år 2022, vilket SEB Equities betraktar som dyrt.