Valuta Nästa år kostar dollarn under 8 kr och euron mindre än en tia, spår SEB. "Det är en trendmässig rörelse som påbörjats", säger bankens valutastrateg Richard Falkenhäll.      

Kronan har varit extremt svag i många år, men sedan den 23 mars har den stärkts till 8,70 kr mot dollarna från 10,44 kr och ytterligare förstärkning ligger i korten, enligt SEB . 

– Vi tror att förstärkningen fortsätter. Den är en kombination av en svagare dollar och en starkare krona, vilket spär på utvecklingen, understryker Richard Falkenhäll.

SEB spår att dollarn landar på 8 kr i år och sjunker till 7,50 kr i slutet av 2021.

Anledningen till kronförstärkningen är att vi befinner oss i en ny räntevärld, enligt banken.

Neutraliserad ränteskillnad

– Ränteskillnaden mellan länderna har neutraliserats genom centralbankernas agerande. Sveriges ränta är inte längre lägre och kronan är inte längre en lånevaluta. Exportföretag och finansiella aktörer har därför åter börjat säkra tillgångar och flöden i utländsk valuta i större grad. Det har varit jättedyrt, men när räntedifferensen är borta läggs strategierna om. 

Sverige har länge haft lägre ränta än USA, nu anpassar sig marknaden till ett nytt läge.

– Vi tror att det är ett strukturellt skifte på gång i och med att säkringsstrategierna läggs om, valutasäkringarna brukar potentiellt innebära jättestora belopp kronköp.

Håller på ”ett bra tag”

Även inom euroområdet syns likartade tecken på att eurobaserade företag med intäkter i dollar börjar säkra valutaflödena, konstaterar  Richard Falkenhäll.

Banken räknar med att kronförstärkningen håller i sig ett bra tag.

– Vår bedömningen är att dagens räntenivåer håller i sig tills centralbankerna börjar avvika från varandra, men att det dröjer till 2022, 2023 innan en del börjar strama åt igen. BNP-fallen i kölvattnet på pandemin är enorma och det tar tid innan kapacitetsutnyttjandet ökar, vilket gör att det inte finns något inflationstryck. 

– BNP-utvecklingen är visserligen bättre än förväntat i Sverige och en del andra euroländer, men frågan är hur lång tid det tar innan vi har samma produktion som 2019, kanske har vi det i slutet av nästa år. Men vi kommer leva med arbetslöshet och ledig kapacitet, vilket motverkar stigande priser. 

”Långsiktigt rimlig nivå”

När dollarn kostar under 8 kr närmar sig kronan en långsiktigt rimlig nivå, enligt SEB.

Mot euron beräknas kronan stärkas till 10,00 kr från dagens 10,35 med en lite lugnare utveckling ned till 9,75 kr i slutet av 2021. 

– Jag tror vi kan undvika en europeisk finanskris som 2010-2012 där vi får problem i enskilda länder. Man har beslutat om gemensam finansiering, vilket innebär att EU tar ytterligare steg mot en federation, det borde vara positivt för euron, som blir mer som en riktig valuta. Nu finns även den europeiska stabilitetsmekanismen ESM, som ger länderna lånemöjligheter.

SEB:s prognos för euron är att den stiger till 1,20 dollar vid slutet av året och 1,25 dollar i slutet av 2021. Den 1 september steg euron för första gången sedan i maj 2018 till 1,20 dollar.     

Ändrade inflationsmål

– Dollartappet är ingen överraskning då stödet från högre räntor än omvärlden, som gjort den övervärderad, nu är nästan helt borta. Feds ändrade inflationsmål mot mer av ett prisnivåmål har bidragit till att branta avkastningskurvan, vilket lett till ökat intresse att valutasäkra amerikanska obligationsinnehav, tynger också valutan. Med ökad acceptans för inflation för att kompensera för en period med låg inflation kommer det dröja länge innan Fed stramar åt penningpolitiken och vi får se en starkare dollar.       

– Dollarförsvagningen kom snabbare än väntat. Dollarrörelserna brukar vara kraftfulla när de väl sätter fart och just nu är det svårt att hitta något som skulle kunna vända runt utvecklingen. Räkna med fortsatt billigare dollar framöver, avslutar han.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New York
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar