De konstaterar att produktionsneddragningar från Opec+ har fungerat väl historiskt. Kraftiga minskningar från Opec i december 2008 gjorde att oljepriset bottnade på 33 dollar per fat, vilket motsvarar 48 dollar justerat för KPI-utvecklingen.
Oljepriset kollapsade 2014 då det stod klart under hösten att de inte skulle försvara priset via sänkningar, medan skapandet av Opec+ hösten 2016 lyckades driva upp oljepriset trots kraftig expansion av skifferolja i USA. En massiv sänkning i maj 2020 drog också upp priset efter botten i april det året.
Historien visar ett tydligt mönster: först en botten i priserna, sedan sänkningar från Opec+ och sedan skjuter priset fart igen.
”Detta skapar en förväntan på marknaden om ett liknande händelseförlopp nu. Först sjunker oljan till 40 dollar per fat, sedan kraftiga minskningar från Opec+ och sedan en uppstuds. Om vi får en otäck recession”, skriver de.
Tidigare möttes Opec en gång i halvåret och agerade reaktivt, vilket gav marknaderna långa ledtider för att sälja innan Opec reagerade.
Opec+ agerar snabbare nu, med det gör också marknaderna. Recessionsrädsla kan leda till minskade lokala lager då efterfrågan och priserna förväntas sjunka sedan. Det kan skapa stora centrala lager som ger känslan av en mycket svag fysisk efterfrågan även om den egentligen är oförändrad.
Snabbare agerande från båda parter gör att vi visserligen fortsatt kan få en djupare botten, men den kommer inte att vara så länge.
”Snabbt agerande från Opec+ i dag innebär att lagren inte kommer att ha tid att byggas upp i samma omfattning som tidigare om allt går fel i ekonomin. Det leder till mycket kortare avsäljningar och snabbare återhämtning”, skriver SEB.
Opec+ har fortsatt mycket torrt krut för ytterligare produktionsneddragningar vid behov. Den senaste neddragningen annonserades den 2 april efter att Brent intradag handlats på 69:27 dollar den 20 mars, vilket kan innebära att Opec+ ”reaktionsfunktion” ligger där någonstans.
Styrkommittén JMMC har nästa möte 4 juni och Opec+ 5-6 juli. Opec+ har nu maj på sig att utvärdera de senaste sänkningarna. Om JMMC ser behov av mer agerande så kommer vi troligen att se verbal intervention i juni inför mötet i juli och därefter nya produktionssänkningar vid behov.
Bild: priset på Brent har sjunkit under april-maj