Helgens drönarattack mot Saudiarabiens oljeproduktionsanläggningar slog ut 50 procent av kungadömets kapacitet, enligt Reuters.

Oljepriset De senaste nyheterna från Saudiarabien visar att det tar längre tid än vad vi tror att återställa oljeproduktionen efter lördagens drönarattack. Situationen är allvarligare och för brentoljepriset innebär det fortsatt nivån 75-85 dollar fatet, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Vi har levt länge nu med ett överflöd och ständigt växande produktion av amerikansk skifferolja. Det gör det svårt att ändra på marknadens syn att det finns mer än gott om olja, skriver SEB.

Men den nuvarande avkylningen av den ekonomiska tillväxten i världen har en klart dämpande effekt på oljemarknaden, inte minst på sentimentet. Men vi behöver inte gå tillbaka längre än till april när brentoljan kostade i närheten av 75 dollar fatet.

Trots att attacken i lördags träffade mitt i centrum av den internationella oljeproduktionen lyckades prisrusningen inte ens ända upp till den nivån som rådde i april, av helt andra, och mera normala orsaker.

På sätt och vis gör marknaden rätt i den något avslappnade hållningen då Opec-ländernas oljelager i dag är långt mer välfyllda än de var under 2014. Dessutom är prognosen att oljeproducenterna utanför oljekartellen kommer att öka produktionen och lagren väsentligt under 2020, skriver SEB.

Tar längre tid

Men nyheterna från Saudiarabien nu indikerar att det kommer att ta betydligt längre tid att återställa den inhemska produktionen än man initialt förväntade efter attacken i lördags.

Reaktioner från militärt håll antyder nu också att det är betydligt svårare att försvara sig mot den här typen av attacker från drönare. För att lyckas behöver drönarna slås ut innan de lyfter från marken. Det innebär att liknande attacker lär fortsätta att drabba oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien.

Rapporter från amerikanska skifferoljeproducenter visar att de utnyttjar uppstudsen i oljepriset och försöker med olika åtgärder säkra att en högre prisnivå permanentas – så länge det går.

”Ta förlusterna nu

Spekulanter med korta positioner på oljemarknaden får av SEB rådet att ta förlusterna nu (cut the losses) före ytterligare attacker hinner genomföras. Investerare som väntat på att ta positioner på oljemarknaden tills priset hinner sjunka ytterligare under 2020 och 2021 bör kanske öppna positioner nu, innan nya potentiella attacker hinner genomföras mot saudiska oljeproducenter.

Ytterligare en komplikation är att saudierna helt och hållet skyller på Iran, vilket i praktiken innebär att Saudiarabien knappast kan avstå från att svara – eller slå tillbaka. Vilket i sig innebär sannolika nya attacker på saudiska mål, med påföljande påverkan på oljepriset.

Problem för Trump

Även om USA – och Donald Trump – inte är direkt beroende av flödet av olja från Saudi-Arabien, kan höjda priser på sikt ändå bli ett problem, inte minst för Trump. Allt för höga oljepriser gör att den globala ekonomin saktar in, liksom USA:s. På så sätt kan oljepriset sätta en käpp i hjulet för Trumps planer på att bli återvald som president vid valet nästa år.

Det är svårt att se någon lösning på ekvationen, men Iran syns ha en mycket stark position just nu.

Just nu förbereder sig marknaden för en motattack från saudierna, med risken för att deet blir en farlig ”snöbollseffekt”.

Slutsatsen blir att den senaste utvecklingen av situationen i Saudiarabien är betydligt allvarligare än vad den såg ut att vara i söndags.

Aktier
Kepler Cheuvreux: Nio köpvärda aktier med över 100 procents uppsida
Brexit
Allt klart för brexitStorbritannien lämnar EU natten mot lördag
Fed
Fed rör inte räntan
Rapport
Aktien som gett spararna 800 miljoner på en månadI kväll släpper Tesla rapporten
Aktie
Hufvudstadens C-aktie avlistas från börsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Räntan
Analyshus: Bostadsmarknaden kan stoppa räntesänkning
Börsen
Uppåt med rapportbolag i fokus
Rapporter
Börsjättar bland torsdagens rapportbolagBland annat Volvo, Stora Enso, H&M och SCA
Rapport
Oväntad extra utdelning lyfter Billerud Korsnäs
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Konjunktur
Nordea: Svensk ekonomi vänder uppåt
Aktie
Nent vill sälja produktionsbolag
Hållbarhetssnack
Kull: Därför sparar vi i hållbara fonder"Det är Greta-effekten"
Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntatFlaggar för lägre kassaflöde
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu