Rapportsäsongen Efter ett hittills utmanande börsår, med kriget i Ukraina, energikrisen och stora störningar i leveranskedjorna, blandat med stor allmän oro för konjunkturen, är det nu dags för sommarens rapportperiod med start i nästa vecka, skriver Stefan Cederberg och Cecilia Kohonen i SEB:s marknadsbrev Ögat som publicerades på torsdagen.

Då visar det sig hur vårens alla orosmoment påverkat de svenska börsbolagen. Det är inte osannolikt att vi i rapporterna får se tecken på en svagare konsumentmarknad under andra kvartalet, med påverkan från stigande kostnader för basvaror som mat, energi och transporter, skriver SEB och konstaterar att nedgången hittills i år för storbolagsindexet OMXS30, är cirka 20 procent.

Men det finns en positiv vågskål också. I den ligger, menar Cederberg och Kohonen, ”en viss normalisering efter pandemin, fortsatt god lönsamhet och för nästan alla bolag som rapporterar i svenska kronor, samt har en stor kostnadsbas i Sverige, en större positiv påverkan från valutaförändringar jämfört med första kvartalet.”

SEB tror också att skogsbolagen troligen fortsätter överraska positivt, medan förväntningarna på konsumentbolagen däremot har sjunkit. Och när förväntningarna är lågt ställda, finns det potential för ”positiva överraskningar”, till exempel något bolag som lyckats väl med sin lagerhantering och att höja priser.

Not: Vill man hålla koll på de större svenska börsbolagens delårsrapporter är det i huvudsak perioden 14-22 juli som gäller. Då rapporterar hela 26 av de 30 bolag som ingår i OMXS 30 index:

Den 14 juli: Ericsson, och SEB. Den 15 juli: Investor, Sandvik och Handelsbanken. Den 18 juli: Nordea. Den 19 juli: Atlas Copco, Volvo AB, Assa Abloy, Swedbank, Tele2, och Getinge. Den 20 juli: Telia, Alfa Laval och SKF. Den 21 juli: Evolution, Essity, ABB, Boliden, Skanska, Electrolux och Sinch. Den 22 juli: Swedish Match, SCA och Autoliv.

Källa: SEB