Betssons vd Pontus Lindwall.

Analys Ett starkt första kvartal, men minskad volym från den lönsamma nederländska marknaden och högre spelskatter från flera andra marknader kommer att synas i vinsterna redan under det andra kvartalet och det "dödar festen" för Betsson.

Det skriver SEB i en analys och som Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat tidigare på onsdagen sänker banken sin rekommendation till sälj från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen skruvas ned till 61 från 76 kr.

Bankens nya värdering av bettingbolaget motsvarar en rabatt på 20 procent jämfört med andra bettingoperatörer i sektorn, vilket motiveras av bolagets ”mindre tilltalande geografiska profil”, heter det i analysen.

Betsson slog marknadens förväntningar för det första kvartalet, både med avseende på intäkter och rörelseresultat.

Ingen quick fix

Men de åtgärder som bolaget nu har vidtagit för att blidka den nederländska supermyndigheten inför omregleringen, som väntas ske i slutet av 2020 alternativt under inledningen av 2021, belastar intäkterna och de sjönk med 6 procent för bolaget som helhet under inledningen av det andra kvartalet.

Eftersom lönsamheten är högre för bolaget i Nederländerna än på övriga marknaderna, räknar SEB med att påverkan på rörelseresultatet för det andra kvartalet kommer att vara ”substantiella” och banken ser ingen ”quick fix”.

Aktien ökar på förmiddagen

”Vi är bekymrade över Betssons övergripande geografiska profil, där en stor andel av bolagets vinst kommer från marknader med hög regulatorisk osäkerhet”, skriver SEB i sin analys och konstaterat att om det uppstår problem på andra högriskmarknader som bolaget är verksamt på så kan vinsterna komma att ”försämras snabbt”.

Betssons aktie föll över 13 procent på tisdagen efter kvartalsrapporten. På onsdagen har ett flertal analyshus justerat ner sina riktkurser. Trots detta handlades aktien 0,4 procent upp till kursen 66,20 på onsdagsförmiddagen.