Aktie Orrön Energy befinner sig i en perfekt position för att kapitalisera på megatrenderna om elektrifiering och förnybar energi. Det slår SEB fast i en analys där banken inleder bevakning av bolaget med rekommendationen köp och riktkursen 17,70 kronor. 

Bolaget stöds också av en stark bas av existerande tillgångar samt ett erfaret ledningsteam, enligt SEB:s analys. Riktkursen på 17,70 kronor motsvarar en uppsida på omkring 60 procent jämfört med Orrön Energys stängningkurs på måndagen. På tisdagsförmiddagen lyfter aktien med drygt 6 procent till kursen 11,60 kronor. 

Familjen Lundin kontrollerar strax över 33 procent av röstvärdet och aktiekapitalet i bolaget som tidigare gick under namnet Lundin Energy. När olje- och gastillgångarna i Lundin Energy såldes till norska Aker BP bytte bolaget med en kvarvarande verksamhet inom förnybar energi till Orrön Energy. 

SEB skriver i analysen att man tror att Orröns tillgångsbas kan trefaldigas före decenniets slut, genom användning av bolagets fria kassaflöden i kombination med en modest skuldsättning. Enligt banken motsvarar inte den nuvarande ev/ebitda-multipeln på 9 gånger Orröns tillväxt- och marginalpotential.

Banken kallar i analysen Orrön Energy en ”mästerlig förvärvsspecialist” och pekar på bolagets nästan skuldfria balansräkning. SEB adderar att bolaget med sin erfarna ledning, i huvudsak hämtad från Lundin Energy, har en unik position vad gäller att identifiera och genomföra värdehöjande förvärv.

”Vi tror att Orrön kan åtnjuta överlägsen (superior) tillväxt under många år framöver, med stöd av megatrenderna inom elektrifiering och förnybar energi. Krisen som startades genom Rysslands invasion av Ukraina understryker behovet av energisäkerhet i Europa”, skriver SEB.