SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

Krisen Nu är vi nära ”den osedvanligt djupa botten”. Så beskriver SEB läget på marknaderna i nya Investment Outlook som publicerades på tisdagen. Banken räknar med en djup recession i år, men en relativt stark vändning uppåt under nästa år.

I förra Investment Outlook som publicerades i februari, förutspådde SEB både ”oväntade nyheter och tvära kast på marknaderna”. Profetian blev sannspådd och effekterna av de två senaste månadernas pandemi, med åtföljande krasch, har blivit mycket stora.

Trots det visar SEB:s prognoser på att den djupa botten nu är mycket nära, skriver SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i bankens investeringsstrategi.

”Stark vändning uppåt nästa år”

”Vi räknar med en djup recession i år och en relativt stark vändning uppåt nästa år, givet en gradvis normalisering i takt med hävda restriktioner med start under våren/sommaren, samt att virusspridningen klingar av”, skriver han också.

Det är dock en prognos som är mycket osäker, menar Lundevall, eftersom vinstprognoserna fortsätter att justeras nedåt. SEB tror att prognoserna globalt blir 20 procent lägre än ifjol. Den siffran ska dessutom ställas mot prognosen för några månader sedan som visade plus 10 procent.

Ytterligare faktorer som kan ställa till det är den stora vågen av konkurser, en våg som för närvarande bara förstärks.

Kreditrisk bättre än aktierisk

SEB är mer positivt inställd till kreditrisk än aktierisk i den nya strategin. Det baseras på centralbankernas stora stödköp av obligationer, samt de mycket kraftiga stimulansåtgärderna från olika regeringar. Därför föredrar banken företagsobligationer, särskilt High Yield, som vanligtvis har bättre avkastning än aktier i en återhämtningsfas som den vi nu befinner oss i.

De mycket låga räntorna ger just nu stöd åt börserna och den som tror på en snabb återhämtning ser sannolikt störst potential på aktiemarknaden. ”Mycket talar för att marknaden kan vara beredd att diskontera vinster längre fram”, skriver Esbjörn Lundevall.

Det är skälet till att börserna faktiskt kan stiga i en annars mörk miljö. Men sannolikt kombineras snabba uppgångar med nya osäkerheter och rekyler under resten av månaderna det här året.

Intressanta småbolag

När det gäller aktier tror SEB en del på småbolagen, som är intressanta ur ett värderingsperspektiv. I övrigt leder nedstängningarna i världen till att bolagsvinsterna faller brett, men återhämtar sig under 2021.

Esbjörn Lundevall ser en möjlighet till rea på nordiska aktier, vilket ofta blir fallet när det råder panik i finansmarknaden. Konjunkturförsvagningen ”blir dramatisk”, men det finns bolag som vinner på krisen.

”En kris innebär inte enbart elände utan ofta även möjligheter. Ett unikt läge för en mer hållbar omstart har uppstått, men kommer ropen på en ny grön giv för att snabba på återhämtningen efter coronakrisen att hörsammas? Detta blir en viktig fråga för investerare på aktiemarknaden att följa, både i Norden och internationellt, skriver Esbjön Lundevall.

I nya Investment Outlook tar SEB även upp två intressanta investeringsområden som båda har potential för den närmaste framtiden: förnybar energi och oljepriset.

 

 

 

 

 

 

 

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar