Placera SEB ser bra möjligheter för Telias nya vd Allison Kirkby att genomföra "aggressiva" kostnadssänkningar. Samtidigt tror banken att Telia kan skapa värde genom att sälja andelar i vissa infrastrukturtillgångar. Det framgår av en analys, där SEB konstaterar att bankens estimat för Telia ligger högre än konsensus för första gången på länge, vilket skapat ett "idealiskt köpläge".

SEB höjer sin rekommendation för Telia till köp från behåll och drar upp riktkursen till 41 från 37 kr. SEB noterar att Teliaaktien har utvecklats sämre än sektorn hittills i år.

”Ebitda-tillväxten om 6 procent som vi förutspår för 2021 är överlägsen jämfört med sektorkollegorna och vi tror inte att konsensusestimaten inkluderar potentialen i infrastrukturaffärer. Detta skapar ett utrymme för en avsevärd värderingsökning”, skriver SEB.

Avseende kostnadssänkningar finns det mer att göra, speciellt i Finland och Sverige, menar banken.

Enligt SEB:s analys är Telia öppet för idén att ta in minoritetsägare i vissa av bolagets infrastrukturtillgångar. Ett sådant eventuellt kapitaltillskott skulle kunna bidra till att säkra utdelningen, menar banken vidare.

Vid 10.30-tiden handlades Telia till 35,40 kr, en uppgång med 2,0 procent för dagen.