Investment Outlook SEB  tror att den förhöjda värderingen av nordiska aktier mycket väl kan bestå länge. Det framkommer av bankens Investment Outlook för september.

Efter den starka inledningen av börsåret följde ett rekordsnabbt ras på över 30 procent och därefter har trenden varit urstark, med anmärkningsvärt små och få rekyler, givet den stora osäkerhet som råder kring viruspandemin, konjunktur och politik, konstaterar SEB.

“Rekordstora stimulansåtgärder har fått finansmarknaden att lugna ner sig och har bidragit till tydlig återhämtning i ekonomin. Vi tror att den förhöjda värderingen kan bestå, liksom intresset för IT, gröna bolag och hemester”, skriver banken i en sammanfattning. 

Gröna bolag 2020-talets vinnare 

Bankens slutsats är att rekordstort centralbanksstöd gett finansmarknaderna energi och att de höga värderingarna mycket väl kan bestå länge. Kvartalsrapporterna för andra kvartalet var mycket bättre än befarat och stora delar av ekonomin växer, men återhämtningen på aktiemarknaden är mycket ojämnt fördelad och dyrt har blivit dyrare, konstaterar SEB. 

”Gröna bolag blir 2020-talets vinnare, men efter den kraftiga uppgången krävs selektivitet i val av aktier och USA:s presidentval får stor betydelse i närtid”, spår banken. 

Banken bedömer att hemestertrenden mycket väl kan hålla i sig länge och uppmanar till att hålla utkik efter fler hemestervinnare i rapporterna för årets tredje kvartal.

Digitaliseringen av samhället fortsätter att accelerera till följd av social distansering vilket lyft intresset för såväl e-handel som videokonferenser till helt nya nivåer, konstaterar SEB.

”Värderingarna kräver nu mycket stark utveckling för bolagen under lång tid framöver.”   

Ingen bubbla

Börsuppgången är bättre underbyggd än många tror, enligt SEB, som dock flaggar för att osäkerheten är fortsatt stor kring virus, konjunktur och politik, vilket innebär både risker och möjligheter för aktieinvesterare. 

”Vi menar att det är riskabelt att avfärda sommarens börsuppgång som en bubbla. Den ekonomiska utvecklingen har blivit betydligt mindre illa än vad många befarade i samband med börsraset i våras och de stimulanser som tillkommit under krisen kan mycket väl motivera ännu högre värderingar”, skriver banken.

Fler skäl till bättre vinster än förväntat

Det faktum att börsbolagens vinster under andra kvartalet överträffade de djupt nerskruvade prognoserna rejält och att vinsterna växte så pass mycket samtidigt som försäljningen bara ökade marginellt visar att bolagen var snabba med att sy in kostnadskostymen, vilket kan vara en fördel när ekonomin tar mer fart, påpekar SEB.

De överraskande starka resultaten är sannolikt också en kombination av att analytiker underskattade omfattningen av de krisstöd bolagen fick, men även efterfrågeförbättringen från april till juni, enligt banken. 

De svenska börsbolagens vinster förväntas krympa med drygt 20 procent i år, i stället för att de så sent som i januari väntades öka med 11 procent under 2020. Samtidigt har vinstprognoserna för 2021 justerats upp igen efter de överraskande starka rapporterna.  

Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Krisen
Landeborn: Nya restriktioner fördröjer återhämtningenMen stoppar den inte
Insiders
Här är insiders som handlat aktier efter rapporterna
Bopriser
Gatorna där lägenhetspriserna stigit mestI topp ligger Nyköping, Hammarö, Kungälv och Lund
Foto: AP/TT
Wall Street
Tilltagande fall i New York
Analys
SEB spår tuffare tider för IcaSlopar köprekommendation
Analys
DNB: Attraktivt ingångsläge i Veoneer
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
BofA: Evolution kan fånga amerikanska och globala marknaderHöjer riktkursen till "street high"
Analys
Analytiker: Autoliv rustade att överträffa globala marknaden
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Börsen
Breda nedgångar på börsen
Bostad
Allt fler mäklare anmäls för lockpriser
Krönika
Hernhag: Positiv rapportflod och utdelningstrender som står sig
Bomarknad
SBAB räknar med fortsatt låga räntorMen varnar för vad som kan hända när stimulanser löper ut
Köptips
Di: Köp bostadsbyggaren
Placera
Börsveckan: Fem aktier att köpa...och två aktier att vänta med
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktietips
AFV: Kurstapp ger köpläge i Telia
Rapport
Actic spår minskade intäkter fjärde kvartalet
Rapport
Minskad omsättning för Poolia
Foto: istockphoto
Asien
Blandad utveckling på Asiens börser
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Analyser
Här är fredagens köprekar