Aktier En svag global tillväxt, handelskrig med successivt höjda tullar och en oöverblickbar situation kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU är tre skeenden som kraftigt ökat marknadsriskerna. För första gången på tre år väljer därför SEB att undervikta aktier.

Det är i den senaste utgåvan av SEB Investment Outlook som Fredrik Öberg, SEB:s chief investment officer, resonerar kring de sänkta riskerna i bankens investeringar.

”Sannolikt dröjer det innan frågetecknen rätas ut, med tanke på den mer osäkra tillväxtbilden och givet att få genombrott har skett i handelsfrågorna och brexit. Årets börsuppgångar drev också upp värderingen mot ansträngda nivåer, för närvarande finns en risk för fortsatt oroliga marknader. Därför valde vi tidigt i augusti att minska aktievikten i de portföljer vi förvaltar och vår generella rekommendation är att ha lite mindre andel aktier än i normalläget”, skriver han.

Sencyklisk konjunkturfas

Fredrik Öberg konstaterar också att vi just nu befinner oss i den sencykliska fasen av konjunkturen, och bedömt tillsammans med det pågående handelskriget ger det banken signaler som gör att SEB ifrågasätter tillväxttakten och bolagens förmåga att generera vinster.

Men det finns motvikter, främst i form av förnyade insatser från centralbankerna.

– Beslutet om hur defensiv man vill vara är en balansgång mellan kortsiktig oro med hög volatilitet och mer långsiktiga beaktanden som att det är ovanligt stor skillnad mellan utdelningsnivån på börserna och utdelningsnivån på obligationsmarknaden, säger Fredrik Öberg i en kommentar till senaste Investment Outlook.

När det gäller ränteinvesteringar föredrar SEB företags- och tillväxtmarknadsobligationer. Centralbankernas stödjande politik har gynnat investeringar med ränterisk såväl som kreditrisk. Frågan är om de kan sänka räntorna så mycket som marknaden önskar, för att förhindra en svagare konjunktur?

Räknar inte med svensk höjning

– Vi räknar med ytterligare tre räntesänkningar från amerikanska Federal Reserve, samt att ECB sänker sin styrränta något och återinför kvantitativa lättnader via bland annat obligationsköp. Samtidigt förväntar vi oss att kärninflationen förblir stabil på runt 1,5 procent i USA och eurozonen. Sammantaget en bild som talar för att även de långa räntorna förblir på ultralåga nivåer. För Sveriges del innebär det att vi inte längre räknar med räntehöjningar från Riksbanken, utan i stället att räntan lämnas oförändrad både i år och nästa år, säger Fredrik Öberg.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler