SSAB är bland de cykliska bolag som mest lockar SEB:s aktiestrateg.

Aktier Värderingarna på tidigt cykliska bolag är rekordlåga, konstaterar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Och de pressade värderingarna är just nu mycket lockande, anser han, trots de dämpade konjunkturutsikterna. Några av bolagen som lockar är Sandvik, Autoliv, SSAB, Stora Enso och Volvo.

Dessa pressade värderingar har sammantaget en återhämtningspotential som är betydande, skriver Esbjörn Lundevall i en marknadskommentar på SEB:s hemsida. Skälet är att det under det senaste året varit en ”extrem sektorrotation”, av historiska mått.

Värderingarna hos cykliska aktier erbjuder därför ett klassiskt köpläge, menar han, men det är inte så lätt att veta när det är läge att slå till, och det är ju just i det osäkra läget som de allra bästa investeringarna kommer till.

Kraftig sektorrotation

”Börshumöret har svängt rejält under året. Aktiemarknaden som helhet har till stor del hållits uppe av gradvis nedjusterade ränteförväntningar. Oron för handelskriget och en svagare konjunktur har samtidigt medfört en kraftig sektorrotation i Norden från aktier i cykliska till defensiva sektorer”, skriver Esbjörn Lundevall.

Handelskriget mellan USA och Kina har medverkat till att det senaste årets industrikonjunktur försämrats, vilket i sin tur lett till att företagens investeringsvilja påverkats negativt av osäkerheten. Helt enkelt en nedåtgående spiral.

”Det är därför inte alls förvånande att konjunkturförväntningar och vinstprognoser har reviderats ner påtagligt under sommaren”, skriver Esbjörn Lundevall.

Stark cyklisk motvind

”Kombinationen av den konjunkturella, eller cykliska, motvinden med samtidigt lägre krav på avkastning för aktier i mer stabila sektorer som fastigheter och livsmedel har medfört en historiskt kraftig sektorrotation i Norden”, skriver Esbjörn Lundevall vidare.

Utvecklingen för nordiska aktier i de fyra cykliska sektorerna industri, finans, material (metaller, skog och kemi) och energi (olja) jämfört med de tre defensiva sektorerna hälsovård, dagligvaror (livsmedel) och allmännyttiga bolag (exempelvis elverk) har under ett år varit låg, faktiskt den sämsta sedan finanskrisen 2008.

I ett sådant läge krävs ofta inte särskilt stora händelser för att en motreaktion ska utlösas, vilket också skedde under två veckor i september. När de negativa utfallen i den ekonomiska statistiken tillfälligt uteblev blev kursreaktionerna för cykliska bolag betydande.

En av förklaringarna till den stora värderingsskillnaden mellan cykliska och defensiva bolag är att marknaden räknar med att lönsamheten ska kollapsa i de cykliska bolagen. Det räknar dock inte SEB:s analytiker med, enligt Lundevall, som i stället ser framför sig en mindre svacka för cykliska bolag under innevarande halvår, men att lönsamheten återigen är betydligt högre från 2021.

Nyemission
Norwegian vill ta in 3 miljarder
Aktier
Swedbank behåller aktieöverviktenStarka rapporter stärker kurserna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Grafgurun: MTG bryter mönstret”Överköpt aktie som fortsätter öka”
Sparräntan
Nordnet i Danmark inför minusränta på sparkonton
Börsen
Stängning strax under nollan
Analyser
Två nya köprekar bland tisdagens analyser
5/11
Trading Direkt
Reporäntan
Riksbanken: Konjunkturen mattas av snabbare än väntatFlaggar för sänkt ränteprognos framöver
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec: Högre utbud än efterfrågan fram till 2025
Insiders
Insiders som agerat efter rapporterna
Rapport
Hoist bommade förväntningarna
Aktie
Pandox tog in nästan 3 miljarder
Rapport
Förlust för G5 Entertainment
Rapport
Minskad förlust för Starbreeze
Aktie
Billeruds vd får gå på dagen
Rapport
Förlust för Lucara Diamond
Pension
PPM-utredare: Mindre än 200 fonder kan bli kvar på upphandlat fondtorgVill ta bort nyligen införda restriktioner
Rapporter
Rapportfloden tar ny fart75 bolag på huvudlistan rapporterar i veckan
Krönika
Hernhag: Lär dig av framgångarna istället för av misstagen
Aktier
Här är norska spararnas favoritaktier just nu
Aktietips
Fyra heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktie
DI: Dags att sälja kursrusaren
Foto: istockphoto
Analyser
EQT: Flera IPO-rådgivare inleder bevakning
Placera
Carnegie: Ventilationsbolaget på väg mot revanschAktien rusade 90 procent första halvåret i år
Placera
Chefsstrategen överviktar aktier i novemberHöjer Japan – sänker tillväxtmarknaderna
Foto: Therese Jahnson/TT
Aktier
Pareto byter ut Platzer mot Wihlborgs i svenska portföljen