Analys Electrolux Professionals är starka i Europa och Asien, men bolagets potential i USA och förvärvsfacit övertygar inte. Det menar SEB Equities som har inlett bevakning av bolaget med rekommendation behåll och riktkurs 36. 

”Vad gäller förvärv menar vi att Electrolux Professional är eftersläntrare i den amerikanska konsolideringen och vår analys indikerar att bolaget historiskt har förvärvat bolag med högre värdering än sin egen”, skriver SEB, som vidare gör uppskattningen att tre av de fyra senaste förvärven haft negativ organisk tillväxt under det första året efter förvärvet.

Banken har genomfört intervjuer med ledande personer inom hotell och restaurang, samt branschkollegor i USA, Europa och Asien. Undersökningen visar, enligt SEB, att bolaget har starkast position hos restauranger i premiumsegmentet och hotellkök i Europa och Asien, samt inom tvättsegmentet.

”Vi ser en risk att en stor andel av ledningens ansträngningar och vinsterna som skapas i Europa och inom Laundry kommer att allokeras till den amerikanska organisationen”, skriver SEB som alltså inte är övertygade om att Electrolux-avknoppningen har potential att förvandlas från en marginell spelare inom mat och dryck i USA.