Kronan har redan förstärkts gentemot euron, delvis på grund av positiva vaccinnyheter. Bankens uppskattning för december i år var på 10.20 för valutaparet EUR/SEK.
Valutgången i USA med dess splittrande tema sänker förväntningarna på ett stort finanspolitiskt stimulanspaket, vilket hindrar amerikanska budgetunderskott att bli ”fullt så aggressivt stora” som banken tidigare befarat.
Men det finns ändå flera skäl till att SEB fortfarande tror på ett dollarfall, på upp till mellan 5 och 8 procent. Det är ”kombinationen av stora statsfinansiella hål och accelererande handelsunderskott” i tillsammans med en mycket stor utlandsskuld som gör att dollarn fortsätter att falla.
SEB:s prognos är att dollarn tappar ytterligare 10 procent under året som kommer. Banken gör bedömningen att dollarn fortsätter att falla och att det också kan gå snabbt när väl ett slutgiltigt resultat av det amerikanska valet sjunkit in i omvärldens medvetande.
Dollarn är redan övervärderad, enligt SEB, och USA har samtidigt stora statsfinansiella underskott och även underskott i utrikeshandeln. Totalt sett pressas därför dollarn ytterligare framöver.
Den normala cykeln för dollarn är mellan åtta och tio år, konstaterar SEB och gör prognosen att valutaparet USD/SEK sjunker under gränsen 8 kr någon gång under 2021, för att sedan fortsätta nedåt mot slutnivån 7,44 kr någon gång 2022.