Analys Utsikterna för Ericssons marknad i USA ser bättre ut för de kommande två åren än vad SEB räknat med tidigare, vilket gör att telekombolaget är väl positionerat för resultattillväxt. Det skriver SEB i en analys där Ericsson uppgraderas till köp (behåll) och riktkursen höjs till 130 kr (110)

Den nordamerikanska auktionen av ”mid band”-spektrum, som är passande för 5G-utbyggnaden, resulterade i högre capex i USA än väntat för de kommande tre åren, där framför allt den amerikanska mobiloperatören Verizons investeringsplaner utgjorde en överraskning, menar SEB.

”Eftersom vi tror att Ericsson sannolikt fortsätter att vinna en hög procentuell andel av capex i USA under de kommande åren, känner vi oss mer säkra på att bolagets försäljning och marginaler kommer att upprätthållas på denna nyckelmarknad”, heter det i analysen där banken uppger att den har höjt sina estimat för Ericsson med 5-8 procent.

Bland Ericssons stora amerikanska operatörskunder verkar AT&T kunna bibehålla sin nuvarande höga capex-nivå, medan Verizon kommer att utöka sin capex med ytterligare 10 miljarder dollar under de kommande tre åren. Även om T-mobiles capex väntas toppa under 2021 ser det generellt ut som att capex-investeringarna i USA kommer att hållas uppe de kommande två åren, menar SEB.

Om man också tar hänsyn till att Ericsson vinner marknadsandelar i Europa och förbättrar sin bruttomarginal i Kina borde bolaget kunna väga upp för sina nuvarande negativa valutaeffekter och växa på rapporterad nivå även under 2021, skriver SEB.

Vidare påpekar banken att Ericsson nu har demonstrerat sin förmåga att generera kassaflöde, vilket kan attrahera investerare.

Strax efter klockan 9.30 handlades Ericssonaktien till 115,55 kr, upp 2,1 procent från fredagens stängning. Nokia var samtidigt upp 0,8 procent.