Analys Avanzas aktie har sjunkit på sistone och handlas nu till ett P/E-tal om 23. Det tycker SEB är en attraktiv värdering.

Det framgår av en analys daterad den 5 juli som mynnar ut i en höjd rekommendation till köp (behåll) med riktkursen 337 kronor (332).

Avreglering av pensionssparande, fokus på sparande och starka aktiemarknader är positiva drivkrafter för Avanza, menar SEB i analysen.

Avanza hade 1,5 miljoner kunder per utgången av juni och sparkapitalet nådde en rekordnotering om nästan 714 miljarder kronor. En årlig kundtillväxt på 36 procent och strukturella trender med ökat intresse för sparande skapar en grund för framtida resultattillväxt, argumenteras det i analysen.

Banken påpekar samtidigt att kundaktiviteten har varit lägre under det andra kvartalet efter den ”extremt höga” aktiviteten som präglade årets inledande månader.

Antalet affärer är dock upp med 26 procent i jämförelse med motsvarande kvartal i fjol.

SEB tror att andelen utländska affärer har varit hög under det nyligen avslutade kvartalet, något som är positivt för Avanzas resultat, framgår det vidare.

Avanza-aktien hade stigit med 2,1 procent till 275:70 kronor på tisdagsförmiddagen.

Graf: Avanzas kursutveckling i år

image