SEB:s vd Johan Torgeby tar emot priset.

Årets Bank 2021 SEB är Årets Bank 2021. Det är första gången som banken får utmärkelsen när diplomet från Privata Affärer delas ut för den 31:a gången i ordningen. Men det är inte bara SEB som prisas för Årets Bank består av flera kategorier. 

Bankens vd Johan Torgeby är mycket glad över utmärkelsen Årets Bank.

– Det är extremt roligt! Vi har ju följt priset under alla år, och det är ett av branschens mer välkända betyg. Det är ju så att vi alla alltid söker bekräftelse på vad vi gör bra, men också på vad som inte är bra. Båda är viktiga för att vi ska bli bättre, säger Johan Torgeby, SEB:s vd sedan våren 2017.

Vad är du själv mest stolt över när det gäller SEB:s verksamhet under 2021?

– Utvecklingen av den digitala företagsbanken SEBx, med appen UNQUO för egenföretagare. Vi har sedan 1856 en lång företagarhistoria i entreprenörernas tjänst. SEB har alltid präglats av att stötta företagare. Vår avdelning Corporate Finance har till exempel som uppgift att använda sina nätverk för att hitta lösningar på nya och etablerade företagares problem, säger Johan Torgeby.

Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund, ordförande i Årets Bank-juryn, förklarar varför SEB för första gången tar hem Årets Bank:

– SEB har ett fokus på start-up-bolag och småföretagare på ett mer sammanhängande sätt än andra banker. SEBx rullar ut sin tjänst UNQUO på bred front för att förenkla för egenföretagare. Banken hjälper småföretagare att skala upp med ett nätverk av expertbolag, Greenhouse Partners, utforska konkreta tillväxtmöjligheter, Result, och kan koppla samman bolag med investerare och affärsänglar, Keiretsu Forum. SEB kan också ge tillgång till kapital via crowdfunding, Pepins, ställa nyrekryterade i bostadskö, Tillväxtbostäder, få hjälp med USA-etablering, Gateway, och sätta bolaget på en marknadsplats, Spotlight Stock Market, säger han.

Placeringguidens chefredaktör Fredrik Lindberg, som också sitter i juryn, fokuserar även han på bankens helhetssyn på kunderna och deras möjligheter att försörja sig själva.

– Banker har traditionellt spelat en större roll än att ta emot insättningar mot ränta. De har varit ett nav för industriell utveckling och företagande. Rollen som partner på vägen från affärsidé till försörjning blir viktigare när fler är sina egna arbetsgivare. Nya krav på att öppna upp bankernas kontaktytor gör det också möjligt att skapa nya konstellationer av partnerskap för entreprenörers praktiska behov, finansiering och kompetens. Det rimmar utmärkt med SEB:s företagarsjäl, som banken lyckas omsätta i en bred palett praktiska verktyg, säger han.

Liza Jonson, vd för Swedbank Robur får utmärkelsen Årets Bankprofil.

”Sparsveriges koloss har en unik position att faktiskt göra skillnad om vd Liza Jonson ror iland målet att gå i bräschen för en grön omställning”, är juryns motivering till att Liza Jonson utnämns till Årets Bankprofil.

Under sina fem år som vd för landets största fondförvaltare har hon drivit bjässen Swedbank Robur i en allt mer hållbar riktning.

Hållbarhets- och klimatfrågor har de senaste åren stadigt klättrat uppåt som en avgörande faktor för var spararna placerar sina pengar. Enligt Liza Jonson siktar Swedbank Robur på att öka tempot i att allt förvaltat kapital ska ligga i linje med Parisavtalets mål. Hon säger också att åtta av tio numera har hållbarhet som en viktig faktor när de väljer sparande och fonder.

– Vårt viktigaste arbete är att skapa värde för våra kunder, och här är vi övertygade om att det långsiktigt hållbara också är det långsiktigt lönsamma säger Liza Jonson.

Utmärkelsen Årets Uppror går till Nordnet.

“Snabbt lyckades Nordnet väcka småspararnas ilska. Vi är imponerade”, skriver Årets Bank-juryn i sin motivering.

Det var när Socialdemokraterna signalerade ytterligare en skattehöjning på investringssparkonton, ISK, som Nordnets sparekonom Frida Bratt reagerade. Förslaget sänder fel signaler, att sparande inte är viktigt, ansåg hon, och startade upproret ”Rör inte vårt sparande”.

På en vecka samlade Nordnet in över 40 000 namnunderskrifter som Frida Bratt överlämnade till finansdepartementet.

– Eftersom upproret blev en stor framgång och fick en stor effekt är det här inte mitt pris, och inte heller Nordnets, utan det är spararnas pris, säger Frida Bratt.

Ålandsbanken får utmärkelsen Årets Hållbara Idé.

Bankens innovation Åland Index, som beräknar och visar för kunderna hur stora koldioxidavtryck som deras kortinköp genererar, har fått stort genomslag.

Indexet bygger på idén att kunderna ska kunna se vilka koldioxidavtryck deras kortköp sätter. Indexet utvecklades redan 2015 och i dag används det förutom av Ålandsbanken även av Nordea (Nordea Wallet), samt Mastercard. Åland Index har de senaste åren blivit en global succé och i dag finns det på över 20 marknader. Banker, energibolag och telekombolag med över 360 miljoner kunder har nu valt att använda Åland Index.

– Tanken är att när du använder bankkort och sedan tittar på vad du köpt, så kan du se hur dina egna inköp belastar miljön. Beräkningarna sker i en databas som beräknar koldioxidavtrycket som blir resultatet av ditt inköp, säger Mats Olsson, ledamot av Årets Bank-juryn.

Den som använder sitt bankkort hos Ålandsbanken, men nu även hos bland annat Nordea och Mastercard, kan på så sätt få svart på vitt på hur miljövänlig den egna konsumtionen är.

Åland Index har redan uppmärksammats en hel del internationellt.

– Peter Wiklöf, koncernchef för Ålandsbanken, var för några år sedan i FN i New York och beskrev indexet, och det fick då stor internationell uppmärksamhet, säger Magnus Johansson. 

Nordea får utmärkelsen Årets Digitala Coach

Det är bankens arbete med att försöka överbrygga ”digitalt utanförskap” som imponerar. Motiveringen från juryn: ”Mycket är lätt när man vet hur man gör. Årets digitala coach guidar kunderna ut på nätet”.

– Pandemin blev lite av en katalysator. Den absoluta majoriteten, även bland 70 plus, börjar nu känna sig rätt så digitalt mogna, säger Per Långsved, chef för privatmarknaden Nordea Sverige, och Sverigechef.

Mycket fokus läggs på att lära kunderna hur man kommer igång, men också hur man använder digitala tjänster på ett säkert sätt. Och än finns mycket att göra, enligt Per Långsved, och det gäller inte bara äldre kunder.

– Vi har märkt att ju mer digital världen blir, desto mindre grepp har många om sin egen privatekonomi och vad pengar egentligen är. Därför har vi även träffar med skolklasser, säger han.

Swedbank får utmärkelsen Årets Folkbildare

”Banken som brinner för att utbilda – så att allt fler kan fatta rätt beslut om sin ekonomi” är Årets Bank-juryns motivering till Swedbanks utmärkelse.

– Privata Affärer anser att privatekonomi borde vara ett givet ämne i skolan. Swedbank gör ett beundransvärt jobb och är värd all uppmärksamhet. Med priset Årets folkbildare hoppas vi att ännu fler upptäcker deras fina initiativ och tar del av utbildningen, säger jurymedlemmen Sofia Ullerstam på Privata Affärer.

Bankens initiativ Ung Ekonomi har över 130 ambassadörer runt om i landet och de genomför varje år föreläsningar på gymnasier och grundskolor om grundläggande privatekonomi, samt vikten av att spara och nyttan av att ha en sparbuffert.

– Det är viktigt att vi som bank tar vårt ansvar så att de unga får en bra start i livet, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Med grundläggande kunskaper och ett sunt förhållningssätt till ekonomi ökar deras möjligheter att ta bättre och mognare beslut, säger han.

Läs mer om Årets Bank-utmärkelserna i Privata Affärer nummer 1/2022.