Storbolagsindexet OMXS30 har på de tre senaste månaderna gått upp 1 procent. Exempelvis Nordeas certifikat för uppgång Bull OMX X5 N har trots det backat 3 procent medan bankens nedgångscertifikat Bear OMX X5 N har fallit 11 procent.
Båda certifikaten följer i var sin riktning indexet på dagsbasis med en hävstång på fem. Hävstångsprodukter är volatila och ändras mycket i värde från en dag till en annan och på sikt innebär det ett problem på grund av den matematiska effekten.
Till exempel:
- Börsen går upp 5 procent en dag. 100 kr placerat i index har därmed blivit 105 kr. Din sparprodukt med hävstång på fem går därför upp med 25 procent och varje hundralapp är nu värd 125 kr.
- Nästa dag faller börsen med 5 procent. De 105 kr för dig som följt börsen utan hävstång är därmed värda 99,75 kr. Hävstångsprodukten faller med 25 procent och beloppet på 125 kr faller därmed 25 procent till 93,75 kr.
Om börsen under några månader varken går upp eller ned utan i en slagig sidledes rörelse förlorar du med andra ord pengar. Indexprodukter utan hävstång följer däremot index så när som på förvaltningsavgiften, medan alla hävstångsprodukter tids nog kostar mycket avkastning. Just större hävstång desto större effekt.
Höstens nya hävstångsprodukter är därför något förenklat uttryckt bara bra på kort sikt och om börsindex utvecklas i rätt riktning. Nordeas certifikat Bull OMX X5 N har stigit med 8 procent på en vecka, vilket är dubbelt upp mot OMXS30-index. Tajmar du marknaden rätt kan du med andra ord tjäna bra med pengar på kort sikt.
Mer avancerade placerare kan också ha hävstångsprodukter som en kortsiktig hedge, som en motvikt till andra innehav för att sänka den totala risken.