Elpris Hösten har gjort intåg och på vissa håll i landet har säsongens första snöfall redan kommit. Därmed går vi också in i en period som historiskt sett brukar innebära mer volatila elpriser och prischocker. Med andra ord är det nu hög tid att se över elavtalet inför vintern. Med rätt avtal kan du spara tusenlappar.

Enligt SCB är fortfarande vart tionde elavtal ett så kallat anvisningsavtal. Det är ett avtal man som kund får om man inte gör något aktivt val av elhandelsbolag. Det är dock en riktigt usel affär då det pris du generellt sett får betala är betydligt högre än om du till exempel valt ett rörligt avtal.

Just rörliga avtal är också den populäraste avtalsformen. Hälften av hushållen i Sverige har ett sådant avtal där priset rör sig i takt med elpriserna på den nordiska elbörsen. Därmed skulle man kunna tro att skillnaderna mellan olika rörliga avtal är små. Men så är icke fallet. Beroende på vilka påslag och avgifter som elhandelsbolaget lägger på börspriset så skiljer det sig rejält. För en storkonsument kan det skilja åtskilliga tusenlappar om året.

– Även om man har ett rörligt avtal så är det bra att då och då se över priserna på sitt avtal och jämföra dem med andra bolag. Inte sällan har bolagen dessutom kampanjer med riktigt bra erbjudanden som man kan spara många kronor på att hoppa på, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

För en storkonsument i elområde SE3 som gör av med 20 000 kWh per år så är den beräknade årskostnaden för det billigaste rörliga avtalet just nu 9 576 kr, enligt jämförelsetjänsten Compricer.

Råkar man i stället välja det dyraste så är årskostnaden 14 748 kr. Skillnaden är alltså hela 5 172 kr per år eller 431 kr per månad.

– Inte sällan kommer det handla om hundralappar att spara för en liten lägenhet samtidigt som det ofta är flera tusenlappar som skiljer sig om man bor i ett hus och använder mycket el. Varför betala mer för samma el, säger Christina Söderberg.

Är du storförbrukare med små marginaler kan i stället ett fastprisavtal vara att föredra. Under de flesta perioder har det varit billigare att välja ett rörligt avtal men blir vintrarna väldigt långa och kalla, och vi får ett underskott i elproduktionen, kan ett bundet avtal visa sig vara bättre, säger Christina Söderberg.

– Om du har en ansträngd ekonomi och kan få det svårt att klara en hög elräkning under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar svängningar med högre kostnader under perioder är ett rörligt avtal ofta bättre, säger hon.

Men även om du väljer fastprisavtal gäller det att jämföra. Det billigaste ettårsavtalet i Compricers jämförelse kostar 10 632 kr per år för ett hushåll som konsumerar 20 000 kWh. Det dyraste ettårsavtalet går däremot loss på 15 420 kr. Skillnaden är därmed 4 788 kr per år eller 399 kr i månaden.

– Så här inför vintern rekommenderar jag alla att se över sitt elavtal. Det går att spara tusenlappar, konstaterar Christina Söderberg.

Att byta elavtal är dessutom rätt enkelt. Ta fram din senaste elräkning och kolla vilket avtal och bolag du har i dag. Jämför vad du betalar i dag med de priser du kan få hos andra elhandelsbolag. Går det att få billigare någon annanstans är det bara att byta.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.

Krönika
Hernhag: Finanssektorn blir allt svårare - men fonderna billigare
Börsen
Rejält fall i sluthandeln
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Lägsta utbudet av bostadsrätter på tre år
Foto: Shutterstock
Placera
Tre rederiaktier värda att köpa”Fortfarande läge att kliva ombord”
Placera
UBS slår ett slag för tillväxtmarknader 2020
Foto: Shutterstock
Aktier
Tre nya aktier i Paretos decemberportfölj
Analys
ABG: Solida utsikter för Millicom
Analyser
En ny köprek bland analyserna
Aktie
Pandora: Carnegie spår ny vinstvarning
Foto: Henrik Witt/TT
Bud
Kontantbud på Opus – men störste ägaren säger nejBudpremie på 30 procent mot fredagens kurs
Aktietips
Tre heta köptipsOch två aktier du ska dumpa
Aktietips
Di ser 25-procentig kurspotential i AmbeaRekommenderar köp i omsorgsbolaget
Handelskriget
Kina vill se borttagna tullar innan "fas ett"-avtal
Placera
Chefsstrategen hyfsat optimistisk inför 2020Europeiska aktier har mest att ge
Fonder
Morningstar: Spiltan Investmentbolag säkraste hållbara fonden
PA-skolan
Spetsa dina kunskaper om aktier och fonder i PA-skolan
Aktiechatt
Hernhag: Tre heta uppköpskandidaterOch tio aktier för 2020
Aktier
Spararna återvände till börsen i novemberStorbanksaktie toppar nätmäklarnas köplistor
29/11
Trading Direkt: Grundkurs i teknisk analys del 2
Aktier
Här är månadens hetaste aktier
Analys
Carnegie: Därför ska du skippa fettetSänker AAK till sälj
Bostad
Swedbank: Bostadsköpkraften steg under tredje kvartalet
Fonder
Sverige- och globalfonder lockade spararna i november
Krönika
Chefredaktören: Välj rätt försäkringsskydd
Analys
SHB: Stor potential i Avanza-aktien"Kunderna blir äldre och rikare"