Elpris Hösten har gjort intåg och på vissa håll i landet har säsongens första snöfall redan kommit. Därmed går vi också in i en period som historiskt sett brukar innebära mer volatila elpriser och prischocker. Med andra ord är det nu hög tid att se över elavtalet inför vintern. Med rätt avtal kan du spara tusenlappar.

Enligt SCB är fortfarande vart tionde elavtal ett så kallat anvisningsavtal. Det är ett avtal man som kund får om man inte gör något aktivt val av elhandelsbolag. Det är dock en riktigt usel affär då det pris du generellt sett får betala är betydligt högre än om du till exempel valt ett rörligt avtal.

Just rörliga avtal är också den populäraste avtalsformen. Hälften av hushållen i Sverige har ett sådant avtal där priset rör sig i takt med elpriserna på den nordiska elbörsen. Därmed skulle man kunna tro att skillnaderna mellan olika rörliga avtal är små. Men så är icke fallet. Beroende på vilka påslag och avgifter som elhandelsbolaget lägger på börspriset så skiljer det sig rejält. För en storkonsument kan det skilja åtskilliga tusenlappar om året.

– Även om man har ett rörligt avtal så är det bra att då och då se över priserna på sitt avtal och jämföra dem med andra bolag. Inte sällan har bolagen dessutom kampanjer med riktigt bra erbjudanden som man kan spara många kronor på att hoppa på, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

För en storkonsument i elområde SE3 som gör av med 20 000 kWh per år så är den beräknade årskostnaden för det billigaste rörliga avtalet just nu 9 576 kr, enligt jämförelsetjänsten Compricer.

Råkar man i stället välja det dyraste så är årskostnaden 14 748 kr. Skillnaden är alltså hela 5 172 kr per år eller 431 kr per månad.

– Inte sällan kommer det handla om hundralappar att spara för en liten lägenhet samtidigt som det ofta är flera tusenlappar som skiljer sig om man bor i ett hus och använder mycket el. Varför betala mer för samma el, säger Christina Söderberg.

Är du storförbrukare med små marginaler kan i stället ett fastprisavtal vara att föredra. Under de flesta perioder har det varit billigare att välja ett rörligt avtal men blir vintrarna väldigt långa och kalla, och vi får ett underskott i elproduktionen, kan ett bundet avtal visa sig vara bättre, säger Christina Söderberg.

– Om du har en ansträngd ekonomi och kan få det svårt att klara en hög elräkning under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar svängningar med högre kostnader under perioder är ett rörligt avtal ofta bättre, säger hon.

Men även om du väljer fastprisavtal gäller det att jämföra. Det billigaste ettårsavtalet i Compricers jämförelse kostar 10 632 kr per år för ett hushåll som konsumerar 20 000 kWh. Det dyraste ettårsavtalet går däremot loss på 15 420 kr. Skillnaden är därmed 4 788 kr per år eller 399 kr i månaden.

– Så här inför vintern rekommenderar jag alla att se över sitt elavtal. Det går att spara tusenlappar, konstaterar Christina Söderberg.

Att byta elavtal är dessutom rätt enkelt. Ta fram din senaste elräkning och kolla vilket avtal och bolag du har i dag. Jämför vad du betalar i dag med de priser du kan få hos andra elhandelsbolag. Går det att få billigare någon annanstans är det bara att byta.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.

Foto: Hanna Franzén/TT
Analys
Nordea: Juliinflationen stärker nollränteläget
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
DNB: Storytels höga tillväxt fortsätter
Foto: Shutterstock
Inflationen
Hyrbilar drog upp inflationen i juli
Börsen
Börsen vände ned igen
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa"Slut på rallyt under hösten"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Covid-19
Moderna i coronavaccinavtal värt över 1,5 miljarder dollar
Aktie
Tesla gör split 5:1Aktien rusade i efterhandeln
Emission
Emissionsvillkoren fastställda i Starbreeze
Rapport
Stillfront slog förväntningarna
Rapport
Covid-19 tynger Lundin Gold
IPO
Uppgifter: Airbnb på väg mot börsnotering
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Minusstängning i New York
Fonder
Lyft för Sverigefonderna i juliPositivt nettosparande för fjärde månaden i rad
Foto: istock
Råvaror
"Guldpriset tyder på allt bättre börshumör"
Foto: Shutterstock
Konjunktur
Snabb ökning av tyskarnas framtidstro
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Storytells vd: Tillväxten utanför Norden försvann i juliAktien backar på börsen
11/8
Trading Direkt med rapporter och grundkurs i teknisk analys
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Tingsrätten avvisar Oscar Properties stämning mot Stockholm stad
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mäklarstatistik
Villapriserna har stigit 7 procent"Hög aktivitet på bostadsmarknaden"
Rapport
Zalandos försäljningstillväxt nästan 27 procent
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel: Höjd omsättning och ökade streamingintäkter
Foto: Paradox
Rapport
Starkt resultat från spelutvecklaren