Elpris Hösten har gjort intåg och på vissa håll i landet har säsongens första snöfall redan kommit. Därmed går vi också in i en period som historiskt sett brukar innebära mer volatila elpriser och prischocker. Med andra ord är det nu hög tid att se över elavtalet inför vintern. Med rätt avtal kan du spara tusenlappar.

Enligt SCB är fortfarande vart tionde elavtal ett så kallat anvisningsavtal. Det är ett avtal man som kund får om man inte gör något aktivt val av elhandelsbolag. Det är dock en riktigt usel affär då det pris du generellt sett får betala är betydligt högre än om du till exempel valt ett rörligt avtal.

Just rörliga avtal är också den populäraste avtalsformen. Hälften av hushållen i Sverige har ett sådant avtal där priset rör sig i takt med elpriserna på den nordiska elbörsen. Därmed skulle man kunna tro att skillnaderna mellan olika rörliga avtal är små. Men så är icke fallet. Beroende på vilka påslag och avgifter som elhandelsbolaget lägger på börspriset så skiljer det sig rejält. För en storkonsument kan det skilja åtskilliga tusenlappar om året.

– Även om man har ett rörligt avtal så är det bra att då och då se över priserna på sitt avtal och jämföra dem med andra bolag. Inte sällan har bolagen dessutom kampanjer med riktigt bra erbjudanden som man kan spara många kronor på att hoppa på, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

För en storkonsument i elområde SE3 som gör av med 20 000 kWh per år så är den beräknade årskostnaden för det billigaste rörliga avtalet just nu 9 576 kr, enligt jämförelsetjänsten Compricer.

Råkar man i stället välja det dyraste så är årskostnaden 14 748 kr. Skillnaden är alltså hela 5 172 kr per år eller 431 kr per månad.

– Inte sällan kommer det handla om hundralappar att spara för en liten lägenhet samtidigt som det ofta är flera tusenlappar som skiljer sig om man bor i ett hus och använder mycket el. Varför betala mer för samma el, säger Christina Söderberg.

Är du storförbrukare med små marginaler kan i stället ett fastprisavtal vara att föredra. Under de flesta perioder har det varit billigare att välja ett rörligt avtal men blir vintrarna väldigt långa och kalla, och vi får ett underskott i elproduktionen, kan ett bundet avtal visa sig vara bättre, säger Christina Söderberg.

– Om du har en ansträngd ekonomi och kan få det svårt att klara en hög elräkning under en period kan det vara bra att välja ett bundet avtal. Det blir lite som en försäkring. Om du klarar svängningar med högre kostnader under perioder är ett rörligt avtal ofta bättre, säger hon.

Men även om du väljer fastprisavtal gäller det att jämföra. Det billigaste ettårsavtalet i Compricers jämförelse kostar 10 632 kr per år för ett hushåll som konsumerar 20 000 kWh. Det dyraste ettårsavtalet går däremot loss på 15 420 kr. Skillnaden är därmed 4 788 kr per år eller 399 kr i månaden.

– Så här inför vintern rekommenderar jag alla att se över sitt elavtal. Det går att spara tusenlappar, konstaterar Christina Söderberg.

Att byta elavtal är dessutom rätt enkelt. Ta fram din senaste elräkning och kolla vilket avtal och bolag du har i dag. Jämför vad du betalar i dag med de priser du kan få hos andra elhandelsbolag. Går det att få billigare någon annanstans är det bara att byta.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Annons:
Här kan du med hjälp av Compricer jämföra elpriser och få hjälp med att byta elhandelsbolag.

Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag: Låt sagan om schackspelet visa vägen för din aktieportfölj
Börsen
Återhämtning i eftermiddagshandeln
Börs
Sanktionshot sänker turkiska börsenHöjt tonläge efter invasion av Syrien
Fonder
Här är proffsens favoritfonder inom 43 kategorier
Analyser
Köprekarna som lyfter aktierna
Pris
Trio får ekonomipriset till Alfred Nobels minneTar experimentell ansats för att mildra global fattigdom
Aktie
Garo lyfter efter samarbetsavtal med OKQ8
Aktietips
Tre heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Aktietips
DI: Stor tillväxtpotential i Better CollectiveTidningen rekommenderar köp
Handelskriget
Trump: Överenskommelse i handelskriget
Brexit
EU: Mycket återstår i brexitsamtalenNordirländska tullfrågan fortfarande olöst
Aktiechatt
Hernhag: Tio trygga utdelningsaktier
Sektor
Stålaktier glödheta på europeiska börserHandelsoptimism bakom rallyt
Aktietips
Carnegie: Köp byggunderleverantören
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: För höga förväntningar på Tele2Sänker till sälj
Foto: istockphoto
Aktier
Pictet: Stärker kassan och minskar i aktievikt”Europa kanske enda ljuspunkten”
11/10
Trading Direkt jämför amerikanska bankaktier
Bolån
Skandia sänker kalkylräntan på bolån
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Konjunkturnedgången sänker elpriset
Analys
Analys: Citi ser 75 procents risk att aktien blir värdelös
Spara
Regeringens förslag om flytträtt raserat
Foto: istockphoto
Aktier
Här är analytikernas aktiefavoriter just nu
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Analys
Pareto: Potential i Metso efter kursnedgång
Analys
Pareto slopar köprekOro för tillväxtutsikter
Fonder
Spararna flydde från aktiefonder