Purjolök och blomkål har blivit över 80 procent dyrare på ett år. Tomater och paprika steg kraftigt i februari.

Inflation Livsmedelspriserna har stigit med över 20 procent det senaste året. Det är den högsta ökningstakten sedan i början av 1950-talet, enligt SCB.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Bland de livsmedelsgrupper som stigit mest i pris hittar vi fetter, ägg och mejeriprodukter som alla stigit över 30 procent på ett år. Men bland enskilda produkter är det ett par grönsaker som sticker ut.

– Priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent det senaste året, säger John Eliasson.

Endast en produkt i SCB:s KPI-beräkning har minskat i pris och det är salladskål som fallit 1,5 procent.

Ser vi enbart på februari månad så steg livsmedelspriserna 2,8 procent. Men många grönsaker steg betydligt mer än så.

– Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson.

Tabell:  Maten som ökat respektive minskat mest i pris det senaste året (februari 2022–februari 2023)

Produkt Årsförändring (%)
Purjolök 79,5
Blomkål 79,2
Paprika 54,1
Honungsmelon 51,4
Socker 48,1
Annat smörgåsfett 45,3
Smör 39,4
Småcitrus 38,4
Gräddfil, creme Fraiche 38,4
Hushållsmargarin 38,0
[…] […]
Gravad/rökt laxfisk 10,8
Mineralvatten 10,8
Läsk 10,1
Honung 9,8
Färska Kryddor 8,7
Äpplen 5,7
Djupfryst frukt och bär 5,6
Kiwi, ananas m m 1,8
Päron 0,3
Salladskål -1,5

Tabell: Maten som ökade respektive minskade mest i pris mellan januari och februari 2023

Produkt Månadsförändring (%)
Blomkål 48,0
Tomater 37,6
Paprika 33,6
Socker 33,1
Honungsmelon 29,0
Slanggurka 26,3
Sallad 10,6
Cider 10,3
Gravad/rökt laxfisk 9,0
Vitkål 8,0
[…] […]
Kaviar -2,1
Gul lök -2,1
Vetebröd -2,4
Kaffe -2,4
Djupfryst frukt och bär -3,6
Morötter -3,9
Torskfilé -5,1
Smör -7,6
Färska kryddor -8,4
Purjolök -11,3

 

Tabell: Prisförändringar per varugrupp det senaste året samt den senaste månaden

Varugrupp Årsförändring (%) Månadsförändring (%)
Oljor och fetter 38,6 -1,4
Mjölk, ost och ägg 32,3 1,2
Grönsaker 24,7 10,4
Fisk 23,6 1,9
Bröd och övriga spannmålsprodukter 20,2 1,9
Övriga livsmedel 19,0 1,9
Kött 18,4 1,0
Sötsaker och glass 17,6 2,6
Kaffe, te och kakao 15,7 -1,1
Frukt 15,6 2,8
Mineralvatten, läskedrycker, frukt och grönsaksjuice 12,1 3,6

Källa: SCB