Analys Scandics kursutveckling reflekterar inte oron beträffande hotellbolagets balansräkning. I kombination med hög exponering mot affärsresande ger det skäl till försiktighet. Det anser analyshuset Jefferies.

”Scandics aktiekurs har fördubblats det senaste året, trots pågående likviditetsproblem, konsensusnedgraderingar och hög exponering mot företagsresor”, skriver Jefferies i en analys och sänker rekommendationen till underperform med ny riktkurs 27:80 kronor (30:20).

Jefferies räknar med att inhemsk turism kommer att återhämta sig snabbare än affärsresandet. För Scandic är det dåliga nyheter eftersom bolaget är tungt viktat mot det senare segmentet.

Det går heller inte att blåsa faran över för Scandics likviditetsproblem menar Jefferies som ser att de senaste konvertiblerna löser problemen de kommande sex månaderna men att likviditeten är ett orosmoln bortom det.

Trots detta handlas aktien i nuläget till högre multipelvärderingar än sektorkollegor och jämfört med Jefferies riktkurs finns en nedsida på 25 procent.

På onsdagen var Scandics aktie vid lunchtid ned 2,6 procent till 38:30 kronor.