Aktie Scandic Hotels avser ge ut konvertibler till ett värde om 1,6 miljarder kronor. Pengarna ska täcka hotellkedjans likviditetsbehov tills marknadsförhållandena normaliserats. 

Konvertiblerna planeras löpa till oktober 2024 och bolagets tre största ägare AMF, Stena Sessan och Formica Capital har åtagit att teckna för 500 miljoner kronor.

Vidare har Scandic Hotels banker – DNB, Handelsbanken och Nordea – gått med på en förlängning av bolagets krediter om totalt 6.650 miljoner kronor till den 31 december 2023. Denna förlängning är villkorad av emission av konvertiblerna går i lås.

Scandic spår att bolaget kommer att ha ett negativt kassaflöde om 1,1 miljarder kronor under det första kvartalet och att de likvida medlen uppgår till cirka 0,8 miljoner kronor i slutet av mars.

”Erbjudandet och förlängningen av kreditfaciliteterna förväntas tillsammans att täcka Scandics likviditetsbehov, till dess att marknadsförhållandena har normaliserats och Scandic har ett positivt kassaflöde, vilket förväntas ske under hösten 2021”, skriver bolaget.

Minsta belopp för teckning av konvertiblerna är 2 miljoner kronor. Konvertiblernas nominella belopp är cirka 1.800 miljoner kronor, och ges alltså ut till motsvarande 90 procent av det nominella beloppet. De kommer mot den bakgrunden inte ha någon räntekupong.

Konverteringskursen ska fastställas till en premie om 22-27 procent i förhållande till i det lägre av två belopp, antingen 36:80 kronor per aktie som var stängningskursen för aktien på torsdagen eller snittkursen under fredagen fram till prissättningen av erbjudandet.

Konvertiblerna har en löptid på 3,5 år eller till och med den 8 oktober 2024 (om de inte har lösts in eller konverterats till aktier innan dess).

Bolaget kommer att hålla en extra stämma den 21 april för att avhandla konvertibeln.

Beläggning under 20 procent

Scandic Hotels spår en genomsnittlig beläggningsgrad på omkring 18 procent under det första kvartalet 2021. För mars månad enskilt bedöms den bli cirka 19 procent.

Scandic räknar med att hotellmarknaden kommer att återhämta sig under 2021 i takt med att vaccinationerna genomförs och restriktionerna väntas lätta. Initialt räknar Scandic med att efterfrågan kommer att vara driven av intra-nordiskt resande, vilket normalt utgör drygt 80 procent av Scandics totala gästnätter.

”I det korta perspektivet kommer efterfrågan helt att avgöras av i vilken takt restriktionerna lättas. Scandic räknar med en återhämtning främst driven av nationellt och intra-nordiskt fritidsresande kombinerat med gradvis ökning av affärsresor och möten för Scandics nordiska kunder”, skriver bolaget.

Scandic bedömer att takten i återhämtningen gradvis ökar och att beläggningen under sommaren blir högre än vad den var under motsvarande period föregående år.

”Avgörande för detta scenario är att smitto- och dödstalen fortsätter att minska innan vaccinationerna är genomförda till sommaren”, skriver bolaget.

Foto: Shutterstock
Bostad
Svårt för unga få bolånKrävs fast anställning
Foto: Shutterstock
Wall street
Uppåt för Morgan Stanley efter stark rapport
Kvartalsrapport
Hög totalavkastning för Investor
Rekommendationer
15 rekar att räkna med
Kreditkort
Mastercard förbjuds i Indien
Bedrägerier
Så undviker du att bli luradKontrollera FI:s svarta lista
Börsen
Storbankerna uppåt på trög börs
Foto: Copyright (c) 2017 JRJfin/Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Många rengöringsmedel är värdelösaVar tredje produkt inte bättre än vatten
Kvartalsrapport
Sämre än väntat för Axfood
Kvartalsrapport
SEB bättre än väntat
Foto: FREDRIK SANDBERG
Kvartalsrapport
Bästa resultatet någonsin för Byggmax
Börsen
Volvo populäraste aktien
Foto: Shutterstock
Bostad
Höga bostadspriser stressar unga
Börsen
Rekommendationer: Köp SSAB och Lindab
Kvartalsrapport
Tele2 gick bättre än väntat
Kvartalsrapport
Avanzas vinst över en halv miljardMen aktien rasar på börsen
Asien
Tokyobörsen backar
Börsen
Familjen Persson köper tre miljoner H&M-aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Villaförsäljningen ökar kraftigt
Rekommendationer
Köp Kinnevik och Sinch
Företagande
Många företagare jobbar på semestern
Kvartalsrapport
JM går sämre än väntat
Foto: Zuma Press
Fotbolls-EM
EM-sponsorn stoppar börsintroduktion
Aktier
Investor- årets mest köpta aktie
Foto: istockphoto
Fonder
Fondsparandet slår rekord